Ledare: Grattis Filipstad – oerhört viktigt med statliga etableringar

Ledare
PUBLICERAD:
Ett nytt servicekontor med Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket kommer att öppnas i Filipstad. Det beslutar regeringen vid sitt regeringssammanträde på torsdagen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Filipstad får ett nytt servicekontor. Det beslutar regeringen på torsdagens regeringssammanträde med stöd av samarbetspartierna C och L.

Det betyder att Filipstadsborna om bara något åt kan få göra vad som egentligen borde vara helt självklart; besöka Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan – och kanske ytterligare fler statliga myndigheter – för att få hjälp med sånt de inte klarar av att göra på nätet.

Bara häromåret larmade Riksrevisionen att mer än var tredje pensionär med låg inkomst, nästan 130 000 personer, och 40 000 personer med sjuk- eller aktivitetsersättning missar att få bostadstillägg. De ansöker nämligen inte om pengarna – och snuvas på hundratals, kanske tusentals kronor i månaden, år efter år.

Det är bara ett av många exempel på där lokala servicekontor - där man kan få hjälp med myndighetskontakter och myndighetsblanketter av en riktig person istället för att hänvisas till långa telefonköer eller komplicerade inloggningar - är superviktiga!

Men det handlar ju inte ”bara” om att säkerställa tillgången på statlig service i hela landet, även om det är viktigt nog.

Ett servicekontor ger dessutom Filipstad kvalificerade arbetstillfällen som kan innebära att man lyckas behålla unga välutbildade i kommunen eller till och med locka dit fler.

Nu gäller förstås att det blir mer av samma. Mer av det som gör det möjligt att både bo, hitta jobb och driva företag en bit utanför storstadsområdena.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.