Hoppa till huvudinnehållet

Wretling spelar in SVT-film i Karlstad i sommar: ”Taggade till tänderna”

Publicerad:
Karlstadsbon Olof Wretling är aktuell med flera SVT-produktioner.
Karlstadsbon Olof Wretling är aktuell med flera SVT-produktioner. Foto: Tommy Andersson

"Misslyckandena i mitt liv". Så heter den SVT-film som Olof Wretling ska spela in i Karlstad under en vecka i juni.

Samtidigt dyker han upp som uppfinnare i "Sommarlov" på samma kanal.

– Vad kan vara viktigare än att göra barn-tv, frågar sig den folkkära hedersvärmlänningen.

Komikern, skådespelaren och Karlstadsbon Olof Wretlings kärlekshistoria med public service fortsätter. Filmatiseringen av scenföreställningen "Diagnoserna i mitt liv" går som tåget på SVT Play och nu har det alltså blivit dags att göra en uppföljare. Även "Misslyckandena i mitt liv" bygger från början på ett av Wretlings populära vinterprat i P1.

– Det här programmet gjorde jag faktiskt innan "Diagnoserna" och på ett plan ligger det ännu närmre mitt hjärta. Det var någonstans där som jag hittade en stil för hur jag vill berätta och försöka beröra saker som är lite svåra att prata om, samtidigt som det ska vara med en stor gnutta humor och värme.

Olof Wretling utvecklar sitt resonemang.

– Det finns två teman som verkligen har följt mig, som jag tycker är väldigt intressanta att arbeta med. Och det är sorg och misslyckanden. Vi blir mänskliga inför varandra när vi vågar dela med oss av de ögonblick och upplevelser där vi faktiskt inte har lyckats. De där gångerna då man har satsat allt, men faller så jäkla hårt. Ögonblicken då man tror att jorden ska sluta snurra och känner att detta omöjligen kan leda till något gott, som ens kloka föräldrar alltid tröstat en med.

Olof Wretling slog igenom med radiogänget Mammas nya kille och teatergruppen Klungan.
Olof Wretling slog igenom med radiogänget Mammas nya kille och teatergruppen Klungan. Foto: Peter Bäcker

Sonen Otto med

Precis som "Diagnoserna i mitt liv" kommer den nya produktionen bli en mix av spelfilm och filmad teaterföreställning. Den veckolånga inspelningsperioden startar i Karlstad den 9 juni, men själva handlingen ska utspela sig i Umeå, Göteborg och Malmö och göra nedslag i Wretlings barndom, uppväxt och tidiga vuxenår.

– Vi är ett litet men väloljat team och har gjort ett ganska gediget förarbete. Det handlar om att hitta stadsbyggnader, hörn och kanter, som kan ta en vidare till andra platser. Produktionen skulle bli ganska svår att ro i land om vi hade behövt åka mellan Malmö, Göteborg och Umeå. Speciellt i pandemins tider. Nu är vi taggade till tänderna på att filma i Karlstad, säger Olof Wretling.

Hans son Otto Wretling kommer att spela sin far som barn. Ytterligare två värmlänningar, Hugo Ståhl och Emil Broman, ska spela honom som tonåring respektive ung vuxen.

Filmens producent Anett Refseth berättar för VF att filmen ska vara helt färdig i oktober, och planen är att den sedan ska visas i SVT senare under året. Hon är lyrisk över den respons man fått på plats inför inspelningen.

– Vi har fått otroligt mycket hjälp av privatpersoner och lokala företag. Man öppnar sina hem och dörrar, säger Refseth.

Olof Wretling som uppfinnaren Olof Ensten i årets ”Sommarlov”.
Olof Wretling som uppfinnaren Olof Ensten i årets ”Sommarlov”. Foto: SVT

Spelar uppfinnare

Häromdagen blev det även känt att Olof Wretling dyker upp i SVT:s "Sommarlov", som i år har premiär den 14 juni. Wretling gör den nya karaktären Olof Ensten, en uppfinnare av stora mått.

– Han har uppfunnit en maskin, "Fantasimaskinen", som gör så att alla SVT:s barnprogram får det där lilla extra fantasifulla över sig. Det är ett mycket hemligt arbete som sker bakom stängda dörrar. Men så en dag utsätts Ensten och hans maskin för ett sabotage, och märkliga saker börjar ske i "Sommarlov". Det är starten på det här lilla sommaräventyret, säger Olof Wretling.

Som inte tvekade en sekund när han blev tillfrågad.

– Vad kan vara viktigare än att göra barn-tv? För mig som hoppar runt en del känns det alltid lyxigt när jag hamnar i de här sammanhangen. Produktioner för barn får ofta vara lite i fred i sin kreativa bubbla, det brukar finnas en härlig öppenhet kring inspelningen och det tycker jag mycket om.

Han förberedde sig ordentligt inför inspelningen, berättar han.

– Jag har verkligen satt mig in i den värld som de byggt upp i Malmö, med alla dessa program som korsbefruktar varandra och blir nya avknoppningar. Det är ett jättehäftigt universum.

I en skriftlig kommentar till VF hyllar Anna Maria Nildén, projektledare för ”Sommarlov”, Olof Wretlings insats.

– Olof Wretling är fantastisk i rollen som Olof Ensten. Han är underfundig, ödmjuk, smart och charmig. Jag ser så fram emot mötet mellan Olof Ensten och barnpubliken, säger hon.

Artikeltaggar

KarlstadNöje/KulturOlof Wretling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.