Krönika: Ctrl, Alt, Delete

Krönikor
PUBLICERAD:
Hur lätt kommer det egentligen vara att göra en egen omstart i takt med att samhället öppnar upp?
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
I PC:ns ungdom var Ctrl, Alt, Delete ett vanligt tangentbordskommando. Den som tryckte ned dessa tre tangenter samtidigt tvingade datorn att starta om, och eftersom många program var ganska instabila hände det här väldigt ofta.

I min ungdom var det precis tvärtom. Eller rättare sagt, många gånger försökte jag verkligen göra en omstart men i brist på vilja och/eller rädsla för att hamna utanför min comfort zone blev resultatet endast en ”programuppdatering”. Jag hade kanske behövt att någon tryckte kommandot åt mig och tvingade mig att starta om.

Jag kan fortfarande framkalla känslan av beslutsamhet då jag inför ett nytt stadie (vilket innebar en ny skola och nya klasskamrater) bestämt tittade mig själv djupt i ögonen i spegelbilden, kvällen innan och sa att det nu är dags för en omstart. En ny Fia, eller varför inte Sofia denna gång, som äntrar tröskeln och intar en ny position i klassrummet? En lugnare, sansad variant som inte hela tiden pockar på uppmärksamhet genom att agera klassens clown, krånglar eller är slö inför skoluppgiften. Tyvärr överdriver jag inte när jag säger att det nog tog max fem minuter innan jag hörde mig själv, högt och tydligt dra ett skämt eller håna läraren inför dom nya klasskamraterna. Och där och då, insåg jag att det är kört igen, i åtminstone tre år till.

Som vuxen har jag ändå lyckats med kommandot och gjort några omstarter i livet som när jag sa upp mig från ett fast jobb inom vården för att börja plugga teater vid Göteborgs universitet. Vilket i och för sig gav mig chansen att få utlopp för mina skådespelardrömmar sedan barnsben, fast nu i en mer organiserad form. Eller som när jag, tillsammans med min Olof och två barn, packade ihop vår trea i Majorna och flyttade till ett gult hus i ett villakvarter i Karlstad för tio år sedan. En omstart som heter duga då frilansjobben inte duggar tätt men med en fantastisk mormor som ställt upp i vått och torrt.

Nu var det länge sedan jag behövde en omstart! Med pandemin har det kommit restriktioner och kommandon som styr mitt liv. Från att behövt ägna all vaken tid till att organisera barnens aktiviteter, logistik av barnpassning vid turnéer och jobbresor till att vara förpassad till ett lugnt hemmaliv. Vilket resulterat i att jag nu uppdaterat mig både vad gäller de senaste prisbelönta romanerna och vilka som kommer till finalveckan i Robinsson. Jag har helt enkelt varit tvungen att varva ner och har faktiskt lyckats lära mig att uppskatta lugnet och att fokusera på en sak i taget, då det inte har funnits så många val.

Och nu börjar jag känna mig osäker på om jag kommer att klara av att växla upp igen. Jag blir stressad av bara tanken på allt som snart måste hinnas med, nu när jag äntligen har börjat lära mig att hålla en sak i huvudet åt gången. Jag vet inte om jag har blivit slö eller sund?

Men det kan väl ändå inte vara nyttigt att alltid finnas till hands och hela tiden vara steget före och aldrig uppleva ett här och nu?! Jag får hjärtklappning bara av tanken på att behöva sätta larm på dom träningspass jag vill gå på. Och direkt larmet ringer och det står BOKA i versaler blir jag spänd och tappar fokus. Eller när frågor om semesterplaner dimper ner och uppehåll från fritids ska registreras. Hjälp, måste jag börja planera det redan nu?!

Just när jag börjat varva ner kommer alla val och möjligheter återigen och pockar på uppmärksamhet. Tar fokus och ställer krav på mig att vara tillgänglig och up to date.

Ja, såklart är det helt underbart att vi snart har ett Sverige utan restriktioner!

Vaccinbokningen närmar sig med stormsteg och jag kommer snart kunna återgå det till det nya normala. Trycka kommandot och göra en omstart. Men jag börjar bli orolig, jag vet ärligt talat inte om jag är redo.

Foto: Maja Suslin/TT

Ps.

Om du har en Mac är tangentbordskommandot för omstart: Alternativ, Kommando och Escape. Lite som ordspråket, hellre fly än illa fäkta. Funkar inte det kan du alltid välja Tvångsavsluta.

Fakta om...

Kommando/Datorer:

Kommando är ett direktiv till ett datorprogram. Kommandotangent är en tangent på tangentbordet!? Logiskt ändå!

Inom objektorienterad programmering är kommando ett designmönster för att programmera datorprogram, där ett objekt används för att gömma information som behövs för att utföra en åtgärd. Precis, det lärde jag mig på elevens val, datakunskap på högstadiet. Det är sant!

Kommando/Militärt:

Kommando är en anvisning om en viss rörelse eller ett grepp som en trupp befäls ska utföra och en kommandosoldat är en specialtränad soldat. Också rätt logiskt!

Marinkommando är en myndighet för regional ledning av svenska marinens förband och Flygkommando är en del av Sveriges militärterritoriella indelning och benämning på myndighet. Hade nog snarare gissat på anvisningar till sjöss eller i luften.

Om PC:

PC:n är den vanligaste datorn i hem och kontor, där majoriteten använder operativsystemet Microsoft Windows. Den första modellen introducerades 1981.

Om Mac:

Mac introducerades ett par år senare, 1984 med medföljande operativsystem. Mac sägs vara säkrare då virus, kapningar och intrång inte är spridda i samma utsträckning som i datorer med Microsoft Windows.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.