Hoppa till huvudinnehållet

Man våldtog flickor under flera år – får flerårigt fängelsestraff

Publicerad:
En värmländsk medelålders man dömdes på onsdagen till flerårigt fängelsestraff för att ha våldtagit tre flickor under flera år.
En värmländsk medelålders man dömdes på onsdagen till flerårigt fängelsestraff för att ha våldtagit tre flickor under flera år. Foto: Micke Larsson/TT

En lektion i sexualundervisning blev startskottet för att flera systrar äntligen vågade berätta om våldtäkter de blivit utsatta för av en familjemedlem.

Den 55-åriga mannen döms nu till fängelse i 6,5 år för grova brott.

Misstänks ha förgripit sig på barn under 16 års tid

Mannen hade varit tillsammans med flickornas mamma under flera år och bott med familjen mestadels under 90- och 00-talet. Men vid flera olika tillfällen ska han ha bland annat ha smugit ned i de tre flickornas sängar – varav en var hans biologiska dotter – och våldtagit dem när ingen hörde. Flickorna vågade inte berätta för någon utan led i tysthet.

Men två händelser gjorde att brotten till sist kunde uppdagas och leda till åtal, ett tiotal år senare.

Under fjolåret bröt en av systrarna ihop inför sambon och berättade vad hon hade blivit utsatt för som barn. Efter påtryckningar ringde hon sin andra syster för att berätta och möttes då av orden ”du är inte ensam”.

På en lektion i skolan hade läraren en genomgång om samtycke och sexualundervisning när hon reagerade över den tredje systerns reaktion och uttalande. Läraren förstod snabbt att någonting måste ha hänt och larmade kuratorn, kort därefter gjordes en orosanmälan.

Den 55-åriga värmlänningen hämtades in på förhör och ställdes nyligen inför rätta vid Vänersborgs tingsrätt. Han nekade till brotten och menade att de sexuella övergreppen aldrig hade skett, men att han hade slagit barnen som små och dömts för – men att de nu ville hämnas.

En bortförklaring tingsrätten helt avfärdar i sin dom. På onsdagen dömdes mannen till fängelse i 6,5 år för två fall av grov våldtäkt mot barn, fyra fall av våldtäkt mot barn samt sexuellt ofredande. Han frikänns däremot från punkterna om grovt sexuellt utnyttjande av underårig mellan 1998 och 2000 samt grovt sexuellt övergrepp mot barn mellan 2008 och 2009.

Mannen ska också betala skadestånd till de tre flickorna på totalt 640 000 kronor.

Artikeltaggar

Brott & blåljusDomarGrov våldtäkt mot barnSäffleSexuellt ofredandeVåldtäkt mot barnVänersborgs tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.