Hoppa till huvudinnehållet

Boom för husbilar även i år

Publicerad:
– Boomen märker vi bland annat på att ställplatserna ofta är fulla när vi är ute på tur, säger Ann-Louise och Svein Erik Haldorsen, från Slottsbron.
– Boomen märker vi bland annat på att ställplatserna ofta är fulla när vi är ute på tur, säger Ann-Louise och Svein Erik Haldorsen, från Slottsbron. Foto: Mats Zetterberg

Intresset för att skaffa husbil och campa var starkt under fjolåret. Det håller i sig även i år.

Det intygar paret Svein Erik och Ann-Louise Haldorsen. De bor i Slottsbron och är stamgäster på Kristinehamns Herrgårdscamping.

– Det märker vi bland annat på att ställplatserna ofta är fulla när vi är ute på tur. Även campingarna är i bland helt bokade, särskilt på semestern. Förr kunde man åka runt utan att boka plats. Det funkar inte i dag så det får vi ha med i beräkningen, säger Ann-Louise Haldorsen.

Kan campinglivet

De har gjort campinglivet i många år. Paret har växlat mellan husbilar och husvagnar. För ett par år sedan ersatte de en husvagn med en husbil.

– Vi bytte upp oss, framför allt för att få mer plats. Vi reser i bland långt, som till Nordnorge. Då är det smidigare och snabbare att transportera sig med husbil. Nackdelen är att vi måste ta med sig hela ekipaget när vi bara ska handla, säger Svein Erik Haldorsen.

Trots det ångrar inte paret Haldorsen sitt beslut. De är väldigt nöjda med sin husbil.

Skaffade större husbil

Nicklas Hansson och Anneli Hejde Eriksson från Trollhättan ger samma bild. De har just bytt till en nyare och större husbil på Husbilslandet i Bäckhammar.

– Det har blivit ett stor bekymmer för oss att hitta lediga ställplatser och campingplatser. Det är inte bara för pandemin. Fler har också hakat på trenden, säger Nicklas Hansson.

Det har campat i flera år, först med en husvagn. När familjesituationen ändrades bytte de till husbil för ett år sedan. Den är alltså nu uppgraderad till en större. De ångar inte sin förändring.

– Våra tre barn har blivit så stora och långa att vi behövde mer utrymme. En fördel med husbil är att den är lättare att ställa upp på en camping. En nackdel är att vi måste ta med oss den hela tiden om vi ska göra besök från campingen, säger Anneli Hejde Eriksson.

Håller i sig i år

Husbilslandet ser att husbilsboomen och campingtrenden håller i sig även i år. De har säsongen 20/21 ökat sin fordonsförsäljning med närmare 30 procent, trots att de hade ett väldigt bra år även ifjol. Störst är ökningen på begagnade husbilar.

– Det beror inte enbart på pandemin utan är en kombination. Redan innan corona hittade allt fler miljövänligare sätt att semestra. Flygresorna har dessutom blivit betydligt dyrare, säger Jonas Pettersson, försäljningschef på Husbilslandet.

Det gör det svårt att hitta fordon att sälja för dem. Företaget skulle kunna sälja betydligt fler husbilar och husvagnar.

– En annan konsekvens av pandemin är att vi har fått ställa in alla event för våra kunder. Om ett par veckor ska vi i stället testa att ha ett digitalt evenemang, säger Jenny Edvardsson, marknadskommunikatör på Husbilslandet.

Jonas Pettersson tror trenden fortsätter även nästa år. Majoriteten har då fastnat för campinglivet.

Märker av boomen

– Vi märker av husbilsboomen men inte lika påtagligt som försäljarna. Vi känner också av campingtrenden men inte på fler gäster, däremot har vi fler nya campare som har rest ganska kort bit och färre från andra länder som har rest långt, säger Therese Elfstrand, platschef på Kristinehamns Herrgårdscamping.

Hon ser även samma tendens i år, trots att det är tidigt på säsongen. De är främst en familjecamping och för de över 50. Det har inte förändrats.

– Vi lider jättemycket under pandemin men fortsätter ha öppet ändå. Vi har tappat 50 procent på campingplatserna och 20 procent på stugorna under 2020. Innan dess ökade intäkterna för varje år, säger hon.

Nästan enbart norrmän

Hennes kollegor närmare norska gränsen, i Årjäng och Charlottenberg, har det ännu svårare. De har nästan enbart norrmän bland besökarna.

– Jag tycker väldigt synd om kollegorna, så länge norrmännen inte får komma in i Sverige. Jag hoppas pandemin är över snart, eller att de i alla fall lättar på reglerna, säger Therese Elfstrand.

Utöver pandemin hoppas hon på att fler norska gäster ska hitta till deras camping i Kristinehamn.

– Jag vill också att det blir bättre somrar framöver. Det har inte varit mycket med vädret de senaste åren, säger hon.

– Det har blivit ett stor bekymmer för oss att hitta lediga ställplatser och campingplatser, säger Nicklas Hansson, Anneli Hejde Eriksson och hunden Diesel.
– Det har blivit ett stor bekymmer för oss att hitta lediga ställplatser och campingplatser, säger Nicklas Hansson, Anneli Hejde Eriksson och hunden Diesel. Foto: Mats Zetterberg
Jenny Edvardsson, Jonas Pettersson, Nicklas Hansson och Anneli Hejde Eriksson, bekräftar att husbilstrenden är kvar även i år.
Jenny Edvardsson, Jonas Pettersson, Nicklas Hansson och Anneli Hejde Eriksson, bekräftar att husbilstrenden är kvar även i år. Foto: Mats Zetterberg
Saga Pierre och Therese Elfstrand på Kristinehamn herrgårdscamping märker av husbilsboomen.
Saga Pierre och Therese Elfstrand på Kristinehamn herrgårdscamping märker av husbilsboomen. Foto: Mats Zetterberg

Artikeltaggar

Kristinehamns kommunPresterudTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.