Hoppa till huvudinnehållet

Så hanterar du gasolgrillen på ett säkert sätt

Publicerad:
MSB:s handläggare för brandvarliga varor förklarar hur du grillar säkert med en gasolgrill.
MSB:s handläggare för brandvarliga varor förklarar hur du grillar säkert med en gasolgrill. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Inför den stundande grillsäsongen finns det några saker att tänka på för dig med gasolgrill. VF har pratat med Johannes Forsberg, handläggare för brandfarliga varor på MSB som redogör för några viktiga säkerhetsåtgärder.

– Man ska bete sig klokt och eftertänksamt, säger han.

"Sunt förnuft” är ledorden i gasolhantering men utöver det finns det vissa punkter man bör tänka på för att skydda sig själv och både människorna och miljön omkring sig.

– När man inte använder en gasoltub ska den vara förvarad på ett säkert ställe – och aldrig där det kan bli för varmt. Då kan säkerhetsventilen läcka ut gas, förklarar Johannes Forsberg.

Även när tuben faktiskt används till grillen ska den lyftas bort från grillen så långt som slangen tillåter, så att den inte står under den värsta hettan.

Det är också viktigt att den alltid står upp, återigen för att säkerhetsventilen ska fungera som den ska.

Aldrig helt tom

När maten är klar och grillen stängs av ska också ventilen på gasoltuben stängas, och om gasolen är slut ska tuben fortfarande hanteras som om den vore full.

– Den kommer aldrig att vara helt tom, så den är lika farlig hela tiden. Byt in mot en ny så fort du är klar och om du ska sluta använda gasol helt föreslår jag att du lämnar in till tillverkaren eller återförsäljaren så att du inte förvarar gasol i onödan.

I förebyggande syfte bör gasolslangar inspekteras regelbundet så att man hinner upptäcka eventuella sprickor. Om en slang håller på att bli sliten ska den bytas ut.

– Är slangen utsatt för direkt solljus slits den snabbare. Oavsett behöver man byta med jämna mellanrum, i snitt vartannat eller var tredje år.

Om olyckan är framme

Under tiden maten grillas bör man se till att inget lättantändligt står i närheten.

– Om du har hushållspapper på grillytan kan det ta eld, blåsa iväg och sätta eld på något annat. Då är eländet igång, säger Jesper Forsberg.

Och vad gör man då, om eländet är igång?

– I absolut bästa fall ska man stänga gasolflaskan, koppla ur och ta den därifrån. Men det är förutsatt att man kan göra det på ett säkert sätt. Om det inte går är det stället det brinner på som man ska se upp för främst. För att det är en eld.

Slutligen tipsar han om att alltid läsa instruktionerna som följer en gasolgrill och att läsa mer i MSB:s broschyr Gasol för hem- och fritidsmiljö.

Artikeltaggar

GrillningHus och hemMSBVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.