Susanne Sjöstedt: Sista spiken i mumin - i alla fall i Karlstad

Ledare
PUBLICERAD:
På bara en dryg vecka har den blågröna majoriteten i Karlstad fått underkänt för hur man hanterat två olika stora, potentiella företagsetableringar. Kan man räkna med att de lär något av misstagen?
Karlstad kommun och den styrande majoriteten satsade allt på att mumintroll från Muminvärlden i Nådendal i Finland skulle vilja sätta bo i Karlstad.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Det väljarna och andra partier kan ta med sig av det här är att Socialdemokraterna har sänkt ännu ett näringslivsprojekt i Karlstad, och visat att det inte går att lita på att de håller fast vid ingångna överenskommelser.

Så kommenterade NWT:s konservativa ledarsida domen från förvaltningsrätten som för en dryg månad sedan slog fast att det av rätten prövade kommunala markupplåtelseavtalet skulle innebära ett stöd till en enskild näringsidkare och att investeringskostnaderna Karlstad kommun var beredda att pytsa ut inte står i rimlig proportion till nyttan man kan få av etableringen.

”Sänkt ännu ett näringslivsprojekt” minsann.

När Mark- och miljödomstolen på tisdagen följer upp med sin syn på hela Muminaffären ger inte heller de kommunen ett enda rätt.

Tvärtom slår domstolen i domen fast det olämpliga i att Karlstad kommun inte bara upphävt strandskyddet i området på otillräckliga grunder. Kommunen har därtill gjort det för att kunna inhägna ett populärt friluftsområde och ta betalt för tillträde av allmänheten under just de delar av året man kan tänka sig att de vill besöka området.

Domar ska vara torra och sakliga, men sjutton vet om man inte i Mark- och miljödomstolens tjocka lunta kan ana viss syrlighet. Som när det konstateras att det för att åsidosätta strandskyddet krävs ett ”angeläget intresse” och ”mycket speciella omständigheter” och att ”en kommersiell avgiftsbelagd temapark som utestänger allmänheten från området” knappast kan uppfattas uppfylla det.

Så till skillnad från de konservativa kollegorna på NWT:s ledarsida sitter man sitter man ju här och undrar när det blågröna kommunstyret ska sluta spendera miljontals skattekronor för att kratta manegen framför varenda entreprenör som tittar in med en dröm och löften om hundratals arbetstillfällen till kommunen…

Per-Samuel Nisser, moderat kommunalråd i Karlstad, tycker det är rimligt att kvitta strandskydd mot en företagsetablering.
Foto: Lisa Olaison

På bara en dryg vecka har den politiska majoriteten alltså fått underkänt på två stora näringslivsprojekt. Muminparken har kanske inte kostat skattebetalarna i närheten så mycket som Stadshuset man slumpade bort till underpris för snart sex år sedan. Men den är i alla fall numera riksbekant.

Problemet är dock inte mumintroll, en muminpark eller ens att kommunen lagt stora resurser på att utreda en större kommunal etablering. Vill nån öppna en muminpark i Värmland? Välkomna, det saknas inte direkt plats. Inte heller kan kommuner inte passivt sitta och vänta på att företag ska snubbla över just deras geografiska område på en karta och säga ”kanske vi ska öppna nåt där?”

Ett visst krattande i manegen hör till för att underlätta lokala etableringar. Hjälp att hitta lämplig mark, en lämplig fastighet eller för att fatta ett välvilligt beslut kring en detaljplan till exempel.

Både här och i frågan om försäljningen av Stadshuset borde kommunpolitikerna dock redan från början ha funderat ett varv extra om proportionerna i anpassningarna man var beredda att göra. Vad räknade man med att få tillbaka och hur säkra var man på att verkligen få det?

Det verkar flera år in i muminprojektet inte finnas minsta lilla trovärdiga bedömning av det. Ändå var man beredd att kompromissa om strandskydd, om exploatering av ett friluftsområde, om att stänga ute allmänheten från en plats som är deras!

Domarna i Förvaltningsrätten och Mark- och miljödomstolen är inte ens aningen vacklande i frågan om kommunen agerat rätt och rimligt. Det är ett blankt ”nej” över hela brädet.

Hur har Karlstadsborna inte tröttnat än? En fråga lika aktuell denna vecka.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.