Hoppa till huvudinnehållet

Väntar med underlagsskifte – planen som ska rädda spel på Stora Valla i höst

Publicerad:
Degerfors hoppas att nuvarande matta ska hålla – med hjälp av behandlingar.
Degerfors hoppas att nuvarande matta ska hålla – med hjälp av behandlingar. Foto: Tommy Pedersen/TT

Av allt att döma kommer Degerfors vänta med att byta mattan på Stora Valla. Det nya rullgräset från Europa kommer först till våren – samtidigt som åtgärder kan vidtas för att rädda spel på arenan till hösten.

– Vi kommer ju att göra allt i vår makt tillsammans med klubben, säger Ulf Jangentorp, enhetschef på serviceförvaltningen.

Naturgräsmattan på Stora Valla kommer att bytas ut mot en ny naturgräsmatta. Förslaget fick ett ja i kommunfullmäktige i slutet av april men när bytet skulle ske var inte bestämt.

Nu har planerna börjat klarna hos såväl klubben som arenaägaren Degerfors kommun. På tisdagen spelar Degerfors vårsäsongens sista hemmamatch men några grävskopor kommer inte rulla in på Stora Valla dagen efter. I samråd har klubben och kommunen beslutat att vänta med skiftet.

– Strategin just nu är att dra igång med upphandlingen inom kort. Hade vi dragit igång nu hade det blivit kort om tid och en risk för att inte bli färdiga till serien startar igen i juli, säger Ulf Jangentorp, enhetschef på serviceförvaltningen med ansvar för Stora Valla.

Sista matchen ifjol spelade klubben den 7 november på Stora Valla och den sista hemmamatchen i årets allsvenska spelas, som planen ser ut just nu, helgen 27-28 november. Skulle det vara så att en bedömning säger att planen inte är spelbar under de avslutande hemmamatcherna kan arbetet dra igång tidigare.

– Då börjar arbetat med att gräva ur planen och arbetet med dräneringen, så får vi se om det blir en fiskbensdränering eller en rak. Mattan kommer vi lägga först under våren. Det är en ganska tung matta, 38 mm tjock. Den kommer på kylbil från Europa. Nederländerna eller Belgien troligen och det ska gå att spela på den bara några dagar efter att den lagts ut. Vi har haft mycket kontakt med de som sköter Friends Arena, som byter ut mattan väldigt ofta.

Om Degerfors kommer kunna spela de avslutande omgångarna är till stor del lämnat åt vädrets makter. Vad spel hemma på Stora Valla betyder har såväl spelare som ledare lyft fram i flera intervjuer och ett scenario där Degerfors slåss för sin överlevnad i höst – samtidigt som hemmamatcher kan flyttas till Behrn Arena i Örebro är trots allt inte otänkbart.

Men en plan finns, från kommunen och klubben, att göra ytterligare insatser för att rädda spel på Stora Valla hela hösten.

– Vi får se hur mattan mår och hur det utvecklar sig, sen ta ett snabbt beslut. Men en slitsdränering skulle kunna göras, även om det kostar en del pengar så skulle det kunna göra att det går att spela längre.

Maskiner och resurser finns för att genomföra ytdräneringen.

– Vi kommer ju att göra allt i vår makt tillsammans med klubben för att den ska överleva. Men det är sent på året och då är det svårt här, säger han.

Artikeltaggar

Degerfors IF HerrFotbollUlf Jangentorp

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.