Maktpartiet vill förändra och förbättra

Ledare
PUBLICERAD:
Sossarna anklagas för att gå i opposition mot sig själva. Men syftet är att påverka en verklighet som ständigt föder nya klyftor.
”Maktpartiet” kallas Socialdemokraterna i SVT-serien Politikbyrån. FOTO: SVT

Socialdemokraterna är sett till modern svensk historia ett maktparti, eftersom man både haft makt och eftersträvat makt. Det perspektivet gäller än i dag eftersom Socialdemokraterna ännu regerar. Men rollen som maktparti kan beskrivas på olika sätt.

Från högerhåll beskrivs det oftast som att det stora partiet vill ha makten till varje pris. Det är en rätt imbecill anklagelse med tanke på vad partiet uträttat under det sekel man fått chans att regera.

Ur ett socialdemokratiskt perspektiv gäller makthungern inte makt i sig utan vad man kan göra med makten. Reformviljan är stor. Viljan till nya reformer har historiskt såväl som idag alltid varit större än vad ekonomin tålt. S-märkta finansministrar har alltid behövt hålla tillbaka reformivriga partikamrater.

Partiet har i princip alltid behövt kompromissa om politikens innehåll. Men det gällde förstås i mindre mån när man var ett 45-procentsparti, än när man nu är ett 28-procentsparti. Att Stefan Löfven i SVT:s Politikbyrån mer eller mindre anklagas för att vara en dålig förhandlare är bara osakligt. Alla förhandlingar förs utifrån aktuellt parlamentariskt läge.

I programmet behandlas Socialdemokraternas historia med utgångspunkt från Socialdemokraternas makthunger, något som alltså egentligen är ett uttryck för viljan att förändra och förbättra.

Här diskuterades i termer av att Socialdemokraterna svikit idealen för makten. Men exempelvis det sossarna gjorde under 90-talskrisen var att se till att vi skulle klara finansieringen av välfärden. Förståelsen för Göran Perssons hårdföra besparingsprogram då var stor, inte bara inom partiet, men inte minst inom partiet.

Göran Persson, tidigare socialdemokratisk finansminister och senare statsminister, ledde Sverige genom ett ekonomiskt stålbad under 90-talskrisen.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Man talar i programmet också i termer av Socialdemokraterna som experter på att gå i opposition mot sig själva. När Stefan Löfven på första maj attackerade vinster i välfärden och kösystemet till det fria skolvalet, så anklagade reportrarna Löfven för att han inte redan gjort något åt det.

Det är som om det parlamentariska läget vore okänt för dessa kommentatorer från public service. Så länge Socialdemokraterna inte kan uppnå en majoritet i riksdagen för en förändring så blir det ingen förändring. Fler röster på "maktpartiet" är vad som krävs för de förbättringar Löfven föreslår.

Den dag Sverigedemokraterna blir ett maktparti i meningen att det får makten i Sverige tvingas många fler än alla våra invandrade landsmän vara oroliga.

Det som upprör mig mest är ändå hur Socialdemokraternas beskrivning av de nyfascistiska Sverigedemokraterna beskrivs som ett sätt att skrämma väljare. Det är verkligen att underskatta faran med det parti som stora delar av borgerligheten nu väljer att samarbeta med.

Den dag Sverigedemokraterna blir ett maktparti i meningen att det får makten i Sverige tvingas många fler än alla våra invandrade landsmän vara oroliga.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.