Vad skulle du själv vara beredd att utstå för att få stanna i Sverige?

Ledare
PUBLICERAD:
Att säga ”du får stanna i Sverige om du kan fixa en fast anställning” gör inte fler än bara gymnasielagens ungdomar till måltavlor för oseriösa arbetsgivare på arbetsmarknaden.
I anställningsavtalet ser det ut som att de har ett jobb med en okej lön - men för- många arbetskraftsinvandrare är det inte sanningen. För att få behålla jobbet och få stanna tvingas de betala dyrt för boende eller så kräver chefen att de betalar tillbaka delar av lönen. Annars förlorar de uppehållstillståndet.
Foto: Janerik Henriksson/TT

På pappret låter det som en fantastisk andra chans. Migrationsverket bedömer att du inte har vad som krävs för att beviljas asyl och därför inte borde få Sverige.

Men omständigheterna är röriga och asylprocessen har tagit väldigt lång tid. Så i stället får du lite mer tid på dig och lyckas du först ta en gymnasieexamen och sedan skaffa dig en minst tvåårig fast anställning under den tiden, ja då kan du få stanna ändå.

Nu är ditt uppehållstillstånd inte längre beroende av asylstatus utan av anställningsstatus. Något du faktiskt har möjlighet att påverka själv.

Men om allt som stod mellan dig och en framtid i Sverige var ett anställningsavtal, hur mycket skulle du vara beredd att utstå på jobbet för att behålla det anställningsavtalet?

Om alternativet är att tvingas återvända, inte bara till fattigdom och utsatthet, utan regelrätt krig och livsfara – vad är väl lite slavarbete i Sverige under några år?

För Amir 20 år i Uppsala är svaret enkelt. Han tänker göra allt för att slippa åka tillbaka till Afghanistan.

Han är en av dem som omfattas av gymnasielagen och har i dag ett jobb på restaurang. En fast anställning med en helt okej lön. Exakt vad som krävs för att få stanna. En riktig seger med tanke på att restaurangbranschen drabbats hårt av pandemirestriktionerna.

Manifestation 2017 för ensamkommande flyktingbarn som hotades av utvisning. I dag, fyra år senare, är Afghanistan mindre säkert än på många år efter beskedet om att USA drar sina trupper från landet.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Men det är bara en seger på pappret. Till Upsala Nya Tidning, avslöjar han att chefen kräver tillbaka 20 000 av de 24 000 kronorna Amir får ut efter skatt.

– Min chef har sagt att om jag inte betalar får jag inte behålla jobbet. Det känns inte rätt, men vad ska jag göra? Jag måste ha ett fast jobb för att få uppehållstillstånd och hur ska jag kunna få ett annat jobb nu i och med corona? Det är omöjligt.

Så Amir biter ihop och försöker klara sig på 4000 kronor i månaden. Han har inget annat alternativ. Anmäla chefen för stöld? Då blir han ändå av med anställningen och har då bara några månader på sig att hitta ett nytt – och det är ju inte bara restaurangbranschen som krisar.

En rapport från Unionen i veckan visar att det under pandemiåret 2020 försvann över 100 000 arbetarjobb! Det är, kan man väl anta, jobb som ligger närmast till hands för någon som precis tagit studenten vilket det är fråga om för Amir och de andra som omfattas av gymnasielagen.

Men det är ju inte bara dessa det handlar om.

För exakt samma principer tillämpas inom arbetskraftsinvandringen. Har du ett jobb får du stanna – utan jobb skickas du hem.

Inte alla som kommer till Sverige för att jobba kommer från länder där människor dör i bombdåd varje vecka, men att desperat önska ett bättre och tryggare liv i Sverige är det många som gör.

Restaurangjobb och städjobb hör till det vanligaste för arbetskraftsinvandrare. Enkla jobb med låga löner.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så även de biter ihop när arbetsgivaren tar ut ockerpris för resan till Sverige och boendet de upplåter. När arbetsgivaren tar ordentligt betalt för själva anställningsavtalet. De biter ihop när arbetsgivaren kräver tillbaka lejonparten av en redan utbetald lön – eller fördubblar arbetstiden utan att lönen påverkas.

Problemet stannar inte heller där. I förlängningen drabbas förstås seriösa företagare över hela landet och deras anställda när de förlorar upphandlingar och kunder för att konkurrenten med mygel och genom att utnyttja sina anställda kan pressa priser och öka sina egna marginaler.

Och detta för att det inte finns politisk vilja att sätta stopp för utnyttjandet på arbetsmarknaden och skydda de som vill stanna här i landet så desperat att de går med på vad som helst.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.