Insändare: Varför välja havredryck framför komjölk?

Insändare
PUBLICERAD:
”Var snäll och förklara för mig varför man är beredd att betala dubbelt så mycket för en blandning av havre och vatten än för riktig mjölk.”
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
För många år sedan var jag mjölkbonde. Jag och min bror hade 75 kor som skulle mjölkas två gånger om dygnet.

Vi producerade maten till korna på egna åkrar och vi gödslade med den gödsel korna själva producerade. Vi jobbade kanske tio till tolv timmar om dagen ibland kanske mer. Detta var på 1980-talet och vi tjänade så där 3 till 3.50 kronor per kilo mjölk. Jag minns inte vad mjölken kostade i butik eftersom vi drack vår egen mjölk.

Jag har funderat på hur mjölkbönderna klarar sig idag. Mjölken skall levereras från gården, processas i mejeriet, levereras till butik och när butiken lagt på sin förtjänst betalar du bara 10 kronor litern. Vad tjänar bonden idag?

Mjölken har idag fått en konkurrent som kallas havredryck. 1 liter havredryck kostar 10 kr mer per liter än vad riktig mjölk kostar (cirka19 kr/litern). På något konstigt sätt har det blivit ”inne” att dricka detta blask. Kollar man förpackningen, där all text står på engelska, dessutom kallar man innehållsbeskrivningen för ”The boring site”, det vill säga ”Den tråkiga sidan”. Sedan kommer två andra sidor fyllda med engelsk text vilket är utmärk för att avhålla en svensk konsument från att läsa vad som står. Vi får inte veta var havredrycken är tillverkad, var vattnet kommer ifrån, hur havren är producerad, med konstgödsel eller besprutad?

I Värmland har vi exempelvis Värmlands mejeri. Läser vi på deras förpackning så kan vi se att mjölken är producerad här i Värmland, förpackningen designad i Karlstad, tillverkad i Skoghall, färdigställd i Sunne och påfylld i Värmlands Nysäter.

Till saken hör att vi skandinaver har en speciell förmåga att bryta ner laktosen i mjölk. Var snäll och förklara för mig varför man är beredd att betala dubbelt så mycket för en blandning av havre och vatten än för riktig mjölk.

En annan fundering. Varför betala 26 kronor litern för Coca-cola?

Undrar P-G Thunström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.