Vad vill egentligen Gunnar Ström (L)?

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”För Gunnar Ström är det viktigare att den som tjänade över 58 500 kronor per månad fick sänkt skatt än att ge alla en god skola, vård och omsorg.”
Foto: JESSICA GOW / TT
”Skatten kan komma att höjas med tiotusentals kronor för de värmländska småhusägarna”. Så hotar Gunnar Ström (L) i VF 4 maj.

Han menar att vi socialdemokrater nu arbetar för en skattechock i form av en nyinförd fastighetsskatt.

I sakfrågan har Gunnar Ström fel. Vi socialdemokrater har inte lagt något förslag om att återinföra fastighetsskatten. Så sent som 5 maj var Stefan Löfven återigen tydlig: ”vi ska inte ha någon ny fastighetsskatt. Vanligt folk ska aldrig behöva oroa sig för att behöva gå från hus och hem om det område de bor i blir populärt”.

Grunden i vår socialdemokratiska politik är att vi ska ha en gemensam, skattefinansierad välfärd där var och en betalar skatt efter sina förutsättningar och där var och en får det stöd av välfärdssamhället som den har behov av. För att kunna finansiera vår välfärd behöver vi ha inkomster, det vill säga skatter. Vi socialdemokrater prioriterar att dessa skatter ska fördelas rättvist. Gunnar Ström och hans liberaler däremot har hittills haft ett enda fokus i förhandlingar med regeringen: ta bort värnskatten, vilket de också lyckades med. För Gunnar Ström är det viktigare att den som tjänade över 58 500 kronor per månad fick sänkt skatt än att ge alla en god skola, vård och omsorg.

Gunnar Ström kan vara lugn: Vi socialdemokrater kommer alltid ha ett rättvist skattesystem som mål, med skatt efter bärkraft. Vi tycker det är bättre än Liberalernas skattelättnader för de redan rika.

Maria Norell (S)

ordförande i Ullerud-Forshaga arbetarekommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.