Bortslängda röster på SD

Ledare
PUBLICERAD:
Sverigedemokraterna är mer intresserade av det lokala partistödet än de är av kommunpolitiken - det visar inte minst med vilken nonchalans de ger bort tomma stolar i Årjäng.
Sverigedemokraterna ger bort två nämndplatser i Årjäng till Moderaterna som partiet inte lyckas fylla med egna kandidater.
Foto: Peder Kaldal

Sverigedemokraterna i Årjäng har inte tillräckligt med folk att företräda partiet och släppte vid senaste kommunfullmäktige två tomma nämndposter till Moderaterna.

Nej, försäkrar både SD och M, det handlar inte om något samarbete. Det är ju bara det att Moderaterna, menar Årjängssverigedemokraterna, är ”mest lika oss både lokalt och nationellt”, som SD-gruppledaren Mikael Strifors formulerar det till VF.

Moderata gruppledaren Mikael Ohlsson har inga invändningar. Hans parti tänker samtala med alla partier ”för bästa beslut” och försöker avdramatisera att ett parti som raggar väljare på en enda politisk fråga (och det är nu inte vare sig bevarandet av byskolor eller ökat sjönära byggande som är exemplen Strifors själv ger).

SD vinner röster i kommun och regionval på invandringsfientlig politik som drivs på riksnivå – och eftersom partiet också begriper det har man fattat ett väldigt medvetet val att inte lägga en massa energi på lokal och regional rekrytering av företrädare.

SD är fortfarande ett parti där partiet centralt lägger vantarna på stora delar av det lokala partistödet för att betala för reklamkampanjer och valrörelsen inför riksdagsvalet istället för att användas till det lokala partiarbetet.

Istället för att stärka den lokala demokratin genom att ge lokala partier ekonomiska möjligheter att bedriva verksamhet, har SD prioriterat annorlunda ute i kommunerna. Det kan ju förklara varför nästan 100 procent av alla stolar som står tomma ute i kommunernas kommunfullmäktigeförsamlingar hör till SD. Hur många nämndplatser som därutöver är tomma, kan vi bara gissa.

Där SD kommer närmast sina sympatisörer, är de uppenbarligen inte tillräckligt intresserade av att erbjuda någon politik…

Sverigedemokraterna är inte ett gräsrotsparti där idéerna växer underifrån. Tvärtom verkar det i partitoppen finnas mycket lite förtroende för de medlemmar som företräder partiet ute i kommunerna.

SD vet att partiets röster - även i kommunvalet - beror mer på Jimmie Åkesson än på lokala partiföreträdare.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Under förra valrörelsen bestämde man från partiledningen centralt att vissa, redan invalda!, lokala partiföreträdare inte skulle få prata med media eftersom ”det blir galet och fel” när de gjorde det.

Ja, i Årjäng verkar till och med gruppledaren Mikael Strifors hålla med om att partiet har erfarenhet av mindre bra rekryteringar.

– Det är inte helt enkelt att ta fram bra, lämpliga ersättare. Vi har haft några mindre lyckade exempel tidigare, säger han om svårigheterna att fylla nämndplatser.

Och nej, det är så klart inte enkelt. Inte minst i en liten kommun som Årjäng. Men de andra partierna jobbar aktivt för att kunna fylla sina platser. Moderaterna, som Strifors nu ”gett” två nämndplatser extra, är ett mindre parti än SD i kommunen och de lyckas. Sossarna har tre gånger så många mandat som SD och lämnar inga platser tomma.

Så vad sysslar SD med? Vad sysslar det värmländska partidistriktet med?

I kommun efter kommun och i val efter val har SD svårigheter att rekrytera och utbilda medlemmar att kandidera i valet för att representera partiets väljare. Det måste ju bero på något. Att lokalpolitik är ointressant för SD och deras väljare? Att partiorganisationen skäms över de enda kandidater som är villiga?

Kanske skilda valdagar till riksdag och kommun vore ett sätt att komma åt vissa partiers nonchalanta inställning till lokalpolitiken? Då skulle kommunpolitiken tvingas stå på egna ben.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.