Hoppa till huvudinnehållet

Nu kan äldre få hjälp med tekniken

Publicerad:
Nu kan 80-plussare på Hammarö få hjälp med att fixa tekniken.
Nu kan 80-plussare på Hammarö få hjälp med att fixa tekniken. Foto: Berit

Nu kan Hammaröbor som är 80 eller äldre få hjälp av en digital fixare.

Den digitala fixaren kan göra hembesök och kan bland annat hjälpa till med teknisk utrustning och digitala tjänster så som TV, telefon och att kolla brandlarm. Men tanken är också att hen kan hjälpa genom att coacha den som vill lära sig nya saker som att skaffa mobilt bank-ID, beställa hem mediciner från apoteket, handla på nätet, ringa videosamtal med mera.

– Det här är något som vi under en lång tid har sett en ökad efterfrågan av i och med att tekniken växer och idag är en så stor del i vår vardag, särskilt nu under pandemin. Därför så känns det riktigt bra att äntligen kunna erbjuda den här tjänsten till äldre för att ge dem samma möjligheter som många av oss andra redan har idag, säger Margareta Ivarsson (C), ordförande i socialnämnden.

Tjänsten kommer att finansieras med statliga medel under hela 2021 med eventuell förlängning 2022 och är helt kostnadsfri.

Detta och mycket mer går att få hjälp med eller lära sig mer om:

• Ringa och hantera en mobiltelefon

• Hantera en dator

• Surfa och hitta viktig information på internet

• Hur man skaffar mobilt bank-ID

• Hur man handlar hem varor på nätet

• Hur man betalar räkningar

• Hur man håller kontakten med vänner och familj via sociala medier eller ringer samtal med ljud eller bild

För att nyttja tjänsten så behöver den som vill lära sig mer antingen ha någon form av egen utrustning så som dator, mobil eller surfplatta eller vara intresserad av att skaffa något av dessa. Fixaren har ett utbud av teknisk utrustning som hen kan ta med och som den äldre kan få testa om man känner sig osäker på vad man vill köpa.

Du kan läsa mer om tjänsten på Hammarö kommuns hemsida.

Artikeltaggar

HammaröHammarö kommunITTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.