Krönika: Kommer vi dra lärdom av pandemin?

Krönikor
PUBLICERAD:
”Hela världen kunde stänga ner och införa begränsningar för ditten och datten och få folk att sluta kramas och tycka att munskydd överallt är fullkomligt normalt. Kan vi göra det så direkt och effektivt kan vi göra vilka förändringar vi vill!”
Foto: Johan Nilsson/TT
Även om det i dagsläget verkar användas fler munskydd än tidigare under pandemin börjar det ändå ljusna vid horisonten. De flesta i min bekantskapskrets har nu hunnit få sin första spruta och i Europa verkar smittspridningen minska över hela linjen.
Vad händer nu?

Det första som verkar hända är att Sverigedemokraterna lyckas få över bollen till sin planhalva och fylla det offentliga samtalet med invandrarfrågor. Nu när vi under ett år med pandemi plötsligt har fått klart för oss hur vår omsorg inte fungerat vad gäller smittspridning på äldreboenden, att barn som inte får gå i skolan mår dåligt i allt högra grad, att en massa service jobb gick upp i rök i och med alla restriktioner och att kulturarbetare fick svårt att försörja sig. Detta vet vi nu, ändå får Jimmie och hans följe börja yra om invandrarfaran igen!

Ovan nämnda problem är alltså dels redan existerande svagheter som avslöjats av pandemin, dels uppkomna brister på grund av restriktionerna. Det jag tycker är absolut mest märkligt är att det ens kunde hända! Ja, inte influensaviruset då utan att hela världen kunde stänga ner och införa begränsningar för ditten och datten och få folk att sluta kramas och tycka att munskydd överallt är fullkomligt normalt. Kan vi göra det så direkt och effektivt kan vi göra vilka förändringar vi vill!

I mer än ett år har jag enligt rekommendation handlat min mat före klockan tio på vardagar och inskränkt övrig shopping till ett minimum. Det där kommer jag förhoppningsvis inte att ändra tillbaka till ”vad-som-helst-när-som-helst”. För det är väldigt bekvämt att inte behöva trängas eller köa i kassan.

Jag läser att London riskerar att bli mest som en flottyrmunk – i centrum har restauranger och varuhus slagit igen och det är så ödsligt att folk flyttar ut. Till skillnad från i förorterna där hämtmatsrestauranger och närbutiker blomstrat eftersom folk jobbat hemifrån. Britterna har ju varit snabba med vaccinationerna så nu öppnar samhället igen – men hur går det med city när alla som jobbar på kontor förmodligen halverar sin tid på kontoret och jobbar resten hemifrån? Det vore ju mumma om vi kunde låta bli att kasta ut barnet med badvattnet här, om vi kunde göra en optimal mix av av det gamla och det nya vi lärt oss.

Nu berättar Internetstiftelsen att den digitala närvaron i sociala medier föga förvånande har ökat under pandemin och det är pensionärerna som ökat sin användning mest. Zoom-möten har blivit självklara och i inslag på radion sas häromdagen att det blir alltmer viktigt hur bokomslag designas, särskilt vad gäller ryggarna eftersom en bokhylla är en lämplig bakgrund för en zoomare. Men då ska man kanske inte visa upp Kepler och Colgan utan ett lämpligt urval nobelprisvinnare. Jag har förstått att det finns en trend att ställa böckerna bak och fram för att få en hylla som är stylad vitt… själv tänker jag tillbaka på min barndom då en av höstens roligare begivenheter var att få klä sina nya skolböcker i skyddspapper. Vore jag snorrik skull jag köpa den här häftiga Lerintavlan med pärmryggar och hänga bakom mig och fullkomligt krossa som zoomdeltagare. Jag har alltså snubblat över någon artikel där man just visade en topplista över folk som fått till sina bakgrunder – där har vi en ny yrkesgrupp ”bakgrundsstylist”.

Denna utvikning för att tala om de nya jobben –ett jobb som fått uppsving under pandemin är ju typ pizzabud, hemma hos dottern får jag häpet veta att man också kan få godis levererat till dörren! Dessvärre tycks det vara typiska jobb där man inte får fasta arbetstider eller anställningstrygghet. Man kan tycka att det är detsamma om man är diskare eller pizzabud men de traditionella jobben har inlemmats i samhällssystemets och omfattas av avtal med rättigheter och skyldigheter. De nya jobben har ingen tradition åt det hållet och helt konspiratoriskt tror jag det är högern som vill få dem att verka som tillfälliga påhugg för studenter som det därför inte är så noga med ramarna runt. Vilket fack ska förresten organisera influencers?

Det KAN vara så att vi augusti 2021 är tillbaka ungefär där vi var augusti 2019, lite arbetslösare, lite ensammare, lite räddare för precis allting – men ändå samma gamla glada konsumenter som sitter i våra badtunnor och lyssnar till grymtandet från SD-trollen och tänker att det ligger nog något i det ändå…

Eller så tar vi erfarenheterna av hur vi byggde system för att hjälpa varandra i vardagen, hur vi bildade telefonkedjor och ordnade zoom-möten och innoverade nya delningssystem som vandrande kassar – och så fixar vi problemen vi upptäckt. Så får vi mänskligare system för äldreomsorgen och skolor som både elever och lärare mår bra i. När vi kommit överens om hur det nya ska se ut och dessutom hur vi ska finansiera det hela tror jag att vi kommer att inse vi att vi behöver människor. Fler människor som vi nog får importera. Fast vi kan ju börja redan nu med att ge alla de som lyckades ta sig hit 2015 och sedan dess skaffat sig utbildning och jobbat permanent uppehållstillstånd. Så upphäver vi ett gemensamt pilutta till Jimmie för vi är bra människor med ett bra samhälle och det ska vi inte låta oss skrämmas ifrån!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.