Hoppa till huvudinnehållet

Sågverkets starka pandemiår – trots oron: ”Trodde vi skulle få slå igen”

Publicerad:
Peter Broberg, vd på Moelven Notnäs Ransby AB, kan se tillbaks på ett starkt 2020 för både enheten i Torsby och sågverket i Ransby utanför Sysslebäck.
Peter Broberg, vd på Moelven Notnäs Ransby AB, kan se tillbaks på ett starkt 2020 för både enheten i Torsby och sågverket i Ransby utanför Sysslebäck. Foto: Daniel Olausson

Bygghandlarnas pandemiboom får förstås även trävaruproducenterna att jubla.

Andra tongångar var det för ett år sedan.

– Vi trodde vi skulle få slå igen fullständigt, säger Peter Broberg, vd på Moelven Notnäs Ransby AB.

Italien, England, Spanien, Tyskland... ett efter ett började de länder företaget riktar merparten av sin export till att stänga ned. Inte kunde Peter Broberg stå här idag och drömma om ett så starkt pandemiår med tanke på hur det såg ut initialt.

– Det var en väldigt stor oro för utvecklingen och hur det skulle bli, säger han.

– Men då dök Kina upp. Under våren 2020 fraktade vi virke till Kina, och sedan drog bygghandeln igång och den har ju varit helt enorm. Det är stor, stor efterfrågan på trävaror och vi har kört så mycket tyglarna håller. Så det har varit ett väldigt bra år.

Siktar mot staterna

Efterfrågan är fortsatt stor, och det gäller trävirke på flera håll. Enheterna i Torsby och Ransby är för tillfället på väg in på en ny marknad – i USA.

– Det är jättespännande. Vi håller på med att certifiera regler och normer för det och har precis börjat avverka timmer för den produkten. Det är intressent och konkurrerar inte i Europa med de produkterna vi har där, utan det är ett tillägg.

Byggs det mycket i USA också?

– Jajamen, och väldigt mycket i trä även där. Så det är ett stort behov överallt och det är på allt råmaterial egentligen, även stål och plast. Och vi kommer nog behöva bygga även fortsättningsvis.

Även covid-mässigt har sågverken i Torsby och Ransby klarat sig förhållandevis bra och Peter Broberg vill hylla personalen för sina insatser det senaste året.
Även covid-mässigt har sågverken i Torsby och Ransby klarat sig förhållandevis bra och Peter Broberg vill hylla personalen för sina insatser det senaste året. Foto: Daniel Olausson

Annars tycker Peter Broberg det är svårt att sia om framtiden. Visst har företaget ett starkt år bakom sig och det tack vare att bygghandeln gått bra, men om utvecklingen blir likadan den här sommaren är ovisst, och vad händer när vardagen har börjat nå någon sorts normalläge igen?

– Vi ser ingen avmattning just nu, men det har med pandemin att göra, säger Peter Broberg.

– Vi får se vad som händer nu när vi suttit hemma i över ett år och hemestrat och när vi väl börjar få gå ut... Börjar vi resa, eller använder vi pengarna på andra sätt? Alla har väl byggt sin altan eller renoverat nu, så det är en jättestor fråga och svårt att veta exakt. Men visst finns det en viss oro för vad som kommer.

Han fortsätter:

– Sedan vet vi ju att det byggs mer i trä och att man ser en större användning av trä. Till och med Torsby har ju börjat bygga i trä, och det är på tiden, ler han.

Artikeltaggar

IndustrierKinaMoelvenNäringslivPeter BrobergRansbyRansbysågenSysslebäckTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.