Hoppa till huvudinnehållet

Kari, 58, slogs ihjäl i ödehuset – nu åtalas vännen för mord

Publicerad:
Foto: Peter Bäcker

Kari Ylioja, 58, hittades mördad i det öde huset i Lesjöfors, mer än en vecka efter sitt försvinnande.

Hans huvud var krossat, kroppen svårt sargad och poliserna riktade snart misstankarna mot hans 28-åriga vän.

På torsdagen åtalades mannen för mord.

Kari hittades död – nu får familjen ett avslutLesjöforsmordet: En misstänkt avskriven – dödsorsak klarlagd på mordoffer

22 november 2020.

Kari Ylioja har lämnat sin hund hemma hos en kompis innan han och hans 30 år yngre besöker Karis mor. Det är sista gången någon ur familjen ser honom i livet.

Modern anmäler Kari försvunnen ett par dagar senare, men ingen har vare sig sett eller hört av honom i det läget. På måndagseftermiddagen den 30 november, klockan 17.37, tittar en polispatrull in genom fönstret på ett tämligen förfallet och nedgånget hus, målat i vitt. Men ändå centralt beläget i Lesjöfors.

Innanför väggarna ligger Kari, våldsamt misshandlad till döds. Det slutgiltiga obduktionsprotokollet landade på närmare 100 sidor för att kunna beskriva var och en av de många och svåra skadorna.

– Framför allt så är det skador som troligtvis orsakats genom slag och sparkar och stampningar och den typen av våld. Inte minst huvudet, det finns blödningar inne i hjärnan. Sammantaget är det väldigt mycket skador som tillsammans orsakat dödsfallet, har åklagaren Stefan Wessberg tidigare berättat.

Kari blev bara 58 år gammal. I november mördades han brutalt i centrala Lesjöfors.
Kari blev bara 58 år gammal. I november mördades han brutalt i centrala Lesjöfors. Foto: Privat

Direkt efter att kroppen hittats inleddes en förundersökning om mord – och med den en jakt på Karis mördare.

Fastigheten som spärrades av under brottsplatsundersökningarna visade sig snart ha hyrts en tid av den 28-åriga vännen och polisen började nysta i hans förehavanden kring tiden för mordet. Den 26 november fälldes han i tingsrätten för ringa narkotikabrott och dömdes till dagsböter. Samtidigt friades han för dödshot mot ett pizzabud.

Den 12 december, drygt två veckor efter att Kari hittades, anhölls mannen i sin frånvaro. Gripandet skedde odramatiskt ett par timmar senare. I de inledande förhören medgav mannen att han var påverkad och utdelat ett par slag.

– Han säger att de hamnat i bråk och att det är han som har tillfogat skadorna och följaktligen döden också.

Under en period var även mamman till 28-åringen misstänkt för skyddande av brottsling. Dessa misstankar avskrevs snart helt och hållet.

Nu kommer mannens framtid avgöras i Värmlands tingsrätt, under torsdagen väckte Stefan Wessberg åtal för mord:

XX har dödat Kari Ylioja genom att tilldela honom ett stort antal knytnävsslag, sparkar, slag med armbåge, stampningar och/eller slag med okänt föremål mot huvudet och bålen. Våldet mot huvudet har orsakat omfattande frakturer på ansiktsskelettet och hjärnskador som lett till döden”, står det i gärningsbeskrivningen.

Som bevisning finns bland annat en film från en grannes övervakningskameror, där 28-åringen ses tillsammans med Kari på kvällen den 22 november, men också när han lämnar huset – själv – vid 03-tiden morgonen därpå. Samtidigt ska 28-åringen ha ringt en kvinnlig bekant och berättat att han orsakat sin 30 år äldre väns död efter ett bråk.

Mannen misstänks även ha försökt att städa upp på mordplatsen efter bråket.

Lesjöforsmordet: Letar fortsatt efter tillhygge – mamman delgiven misstanke28-årig man begärs häktad för mord på vän: ”Rejält påverkad”28-åring häktad: Medger våld och misshandel – nekar till mordMan anhållen misstänkt för mord: ”Har gjort vissa medgivanden”

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusLesjöforsMordStefan WessbergVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.