Hoppa till huvudinnehållet

Åklagaren om mordkvällen: ”Försökte dölja med kavajer”

Publicerad:
Åklagaren Stefan Wessberg väckte under torsdagen åtal för mord.
Åklagaren Stefan Wessberg väckte under torsdagen åtal för mord. Foto: Peter Bäcker

Timmarna innan Kari Ylioja mördades var kantade av bråk, fylla och stök.

Nu berättar åklagaren i målet, Stefan Wessberg, om kartläggningen och bevisningen som ska fälla den misstänkta 28-åringen för mord.

Kari, 58, slogs ihjäl i ödehuset – nu åtalas vännen för mord

Den sista dagen och kvällen i livet för Kari Ylioja innehöll mängder med detaljer som utredarna kartlagt bit för bit.

– Vi vet genom vittnesbeskrivning att han (28-åringen reds.anm) kommer träffa på Kari, som är på väg hem till sin mamma någon gång mitt på dagen, säger Stefan Wessberg.

Duon stannar på lunch, lämnar sin älskade hund hos en granne och går sedan iväg för att ta en buss till Filipstad.

– Men det blir ingen resa. Istället går han och XX in till Kari och där dricker de hemmagjort vin som Kari har och de blir jättefulla.

Kaos på Coop

De möter upp med ett par kamrater och fortsätter sin väg till Coop där personalen ber dem lämna lokalerna genast.

– Bara några sekunder efter att de gått ut går ett skyltfönster sönder med ett brak. Sedan blir en målsägande påhoppad direkt vid Coop-butiken och får ett slag.

Ett vittne noterar kort därpå hur männen börjar skrika och gorma på varandra.

– När de väl kommer hem till huset säger XX att de hinner knappt in i huset när Kari av någon anledning tar armen runt hans hals. Han kommer snabbt ur det här greppet utan några problem och då börjar han slå på Kari men minns inte hur mycket, men det är några slag i alla fall.

Nästa minnesbild 28-åringen har är när hans vän ligger i en konstig ställning i köket.

– Därefter går XX ut och röker för att lugna ned sig. Då inser han att Kari är död och täcker över honom med kavajer och underlakan.

När teknikerna undersökte mordplatsen en dryg vecka senare inser de snabbt att våldet har pågått runt om i hela huset. Blodspår anträffas på flera platser, men framför allt vid en soffa.

Mannen hittades död i det förfallna men centralt belägna fastigheten i Lesjöfors den 30 november. Arkivbild.
Mannen hittades död i det förfallna men centralt belägna fastigheten i Lesjöfors den 30 november. Arkivbild. Foto: Peter Bäcker

Enligt åklagaren ska 28-åringen försökt städa upp röran.

– Det är översvämning i hela badrummet med blodigt vatten.

Vid 03-tiden lämnar mannen huset och beger sig ned mot busshållplatsen där han också sover ett par timmar innan bussen mot Filipstad anländer vid 05.30.

– Där finns det även en övervakningsfilm på bussen så det ser exakt när han kliver på. Han har ingen direkt minnesbild av vad som hände exakt utan var väldigt berusad. Det är möjligt att det var så men hans berättelse stämmer inte med de skador Kari har.

Omfattande våld

Åklagaren vittnar om ett brutalt våld och svåra skador, främst runt ansiktet och huvudet som också ledde till Karis död.

– Jag tycker att kriminalteknikerna och obduktionsprotokollet ger en rätt så tydlig bild av att det har varit betydligt mer våld än vad han själv vill gå med på eller säger sig minnas. Det har inte bara skett på den plats där han själv beskriver det, utan det har skett i större delen av huset och enligt rättsläkaren har det förekommit någon form av tillhygge. Men det är inget han minns själv eller säger något om.

Bild från mordplatsen.
Bild från mordplatsen. Foto: Polisen

Men polisens tekniker har funnit ett svabbhandtag som de misstänker kan ha använts i dödsmisshandeln.

– Målsägandes blod finns där, men det kan bero på att han har hållit på att svabba bort blod. Så vi vet inte vad det kan vara för något. Vi har inte hittat något tydligt, det kan vara borttvättat. Vi vet helt enkelt inte.

Efter att 28-åringen i princip erkände för sin väninna att det hade blivit bråk och att han hade orsakat Karis död valde polisen att gripa honom omgående.

– Vi hade haft telefonavlyssning på honom och då erkände han för den här kvinnan. Vi valde att gripa honom då vi var oroliga för att han skulle skada sig själv.

Mannen nekar dock till mord.

VF söker mannens försvarsadvokat.

Utdrag från telefonsamtalet

28-åringen: Ja jo, det skulle ha hänt grejer i huset tänkte jag på.

Kvinnan: Ja, precis. Det är inte bra.

28-åringen: Nej, inte alls. Det är jobbigt.

_____

Kvinnan: Du vet inget om vad som hänt?

28-åringen: Jo.

Kvinnan: Jaha, du vet det.

28-åringen: Ja.

Kvinnan: Du var alltså där?

28-åringen: Ja.

Kvinnan: Jaha, men det var inte du hoppas jag.

28-åringen: Jo, vi bråkade gjorde ju vi. Så jag vet inte hur fan hur det kunde bli så. För så jävla allvarligt var det ju inte.

___

Kvinnan; Hm att du inte. Gick du ifrån fastän han var död alltså?

28-åringen: Ja, jag hamnade i nått jävla chocktillstånd. Jag vet inte.

Artikeltaggar

ÅtalBrott & blåljusLesjöforsMordStefan Wessberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.