Hoppa till huvudinnehållet

Ny studie ska göra bussresandet bättre i Värmland

Publicerad:
En ny studie ska hjälpa till och förbättra kollektivtrafiken i länet framöver.
En ny studie ska hjälpa till och förbättra kollektivtrafiken i länet framöver. Foto: Peter Bäcker

De bästa idéerna brukar ofta komma från användarna.

Det tar forskare på Karlstads universitet fasta på i en studie om hur resor i kollektivtrafiken kan förbättras under en pandemi.

– Vi välkomnar gärna fler deltagare, säger Jessica Westman Trischler, forskare på CTF i Karlstad.

Forskare på Centrum för tjänstforskning vid Karlstads universitet gör en studie om hur kollektivtrafikresandet i Värmland ser ut under rådande pandemi. Studien har påbörjats men de letar fortfarande efter deltagare som kan tänkas ställa upp i undersökningen.

– Vår ambition är att utveckla en digital innovationsplattform, där Region Värmland kan involvera sina användare att få vara med och påverka hur det kollektiva resandet kan förbättras. Att kunna vara med och påverka via digitala lösningar känns ännu mer aktuellt givet rådande pandemi, säger Jessica Westman Trischler.

Tittar över förslagen

Ett 20-tal deltagare bereds plats i studien som ska generera idéer till hur kollektivtrafiken kan förbättras för resenärerna till år 2040. Samt hur kollektivresor kan bli bättre under en pandemi. Representanter för Region Värmland ska sedan se vilka idéer som går att förverkliga.

– Förhoppningen är att vår digitala plattform kommer att användas inom fler sektioner på Region Värmland, bland annat inom hälso- och sjukvård. Det är positivt att kunna skapa grupper där användare kan komma med förslag.

Jessica Westman Trischler berättar att tidigare forskning visar att de bästa och mest intressanta idéerna ofta kommer från användarna själva.

Studien görs av sex forskare från CTF, och är en del av ett samarbete mellan CTF Region Värmland, Värmlandstrafik, Karlstadbuss och CGI.

Artikeltaggar

CTFKarlstadKarlstads universitetTrafikVärmlands länVärmlandstrafik

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.