Ledare: Anständigheten har flyttat ut

Ledare
PUBLICERAD:
Som vanligt vann SD-ledaren Jimmie Åkesson partiledardebatten genom att precis allt kom att handla om migration.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Se dig omkring och notera alla sprickor i samhällsbygget som blottlagts under pandemin. Skulle Sveriges största problem 2021 på riktigt vara migration?
Gå inte på den lätta finten.

Årets första tv-sända partiledardebatt, med debattdebut för två nya partiledare och för första gången någonsin fler kvinnor än män bland debattörerna – å så slutade det så tröttsamt där svenska politiska debatter alltid gör numer: i hur katastrofalt det vore för Sverige att fortsätta ta emot människor på flykt, hur ännu mer katastrofalt det vore om flyende människor som hittat en fristad i Sverige skulle kunna få hämta hit sina barn – och i en hoper partiledare som klättrade över varandra i försöken att ha den allra tuffaste migrationspolitiken.

Detta alltså trots att Migrationsverket i fjol beviljade rekordfå uppehållstillstånd till både asylsökande och anhöriginvandrare – och bara 153 människor i fjol fick stanna av humanitära skäl.

Wow, 153 humanitära uppehållstillstånd totalt på ett år. Det förstår man ju är en potentiell svensk katastrof. Hur ska Värmland klara av fyra personer på ett år som får stanna av humanitära skäl?!

Men söndagen började nu inte med partiledardebatt utan beskedet att svensk politik nu på riktigt har en ny högerkoalition bestående av M, SD, KD och L och att dessa enats i socialförsäkringsutskottet om åtstramningar i just migrationspolitiken.

Nyamko Sabuni kallade det en liberal framgång och ville låtsas som att det helt enkelt handlade om att övriga partier, inklusive Sverigedemokraterna som hon lovat sina partikamrater att hålla borta från inflytande i migrationspolitiken, hade anpassat sig till Liberalernas linje. Liberalerna hade tämjt SD och satt tonen för hela migrationspolitiken, skröt partiets företrädare i sociala medier.

Åkesson punkterade snabbt den självgodheten när han under partidebatten slog fast att uppgörelsen handlar om ”minsta gemensamma nämnare”. Detta, förklarade SD-ledaren, var ett första litet pyttesteg utifrån det valresultat partierna jobbar med nu.

SD är inte tämjt. Det rasistiska partiet har istället normaliserats och deras mål är fortsatt fullt stopp på asylmottagningen och fullt stopp på anhöriginvandringen – och målet man talar om utanför partiledardebatter är nu inte förbättringar av integrationen, utan tvärtom att rulla ut planer för återvändande. Även för de med uppehållstillstånd.

I dag kan inte Åkesson komma hela vägen dit, men det är uppenbart att han räknar med mer efter nästa års val när Liberalerna sannolikt ryker från både riksdagen och ett högersamarbete.

Både Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor markerade på söndagskvällen oerhört tydligt på vilken sida de stod. De har inte längre några förbehåll till ett fördjupat samarbete och är redo att svälja nästan vad som helst för att få vara med på tåget – inklusive att stå knäpptysta när Åkesson under debatten bland annat kallade våld mot kvinnor för ett ”importerat problem”.

Anständigheten har flyttat ut från svensk politik. Hur kunde det gå så snabbt?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.