L: Nej till ny fastighetsskatt

Debatt
PUBLICERAD:
”Fastighetsskatten skulle riskera att människor får sälja sina hus och hem och hindra ännu fler som vill äga sin bostad att kunna göra det.”
Foto: JESSICA GOW / TT
Skatten kan komma att höjas med tiotusentals kronor för de värmländska småhusägarna. Allt fler socialdemokrater kräver att fastighetsskatten återinförs i Sverige. Liberalerna säger såklart nej till detta.

Det har mullrat från Socialdemokratiskt håll ett tag nu om att gå på val om att återinföra fastighetsskatten i Sverige. Det verkar dessvärre kunna bli verklighet. Socialdemokraterna i Skåne meddelade nyligen – partiets största distrikt – att de vill återinföra fastighetsskatten. Sedan tidigare driver Socialdemokraterna i Stockholm, med energiminister Anders Ygeman i spetsen, frågan.

Med hjälp av ny data på den senaste försäljningsstatistiken kan Liberalerna visa vad ett återinförande av den tidigare fastighetsskatten betyder för villaägare i runtom i Sverige. Socialdemokrater motiverar sin nya fastighetsskatt med ”att de rika i storstaden ska bidra mer”. Men våra beräkningar visar tydligt att skattechocken inte enbart gäller människor i storstadsregionerna. I exempelvis Årjäng blir fastighetsskatten cirka 10 000 kronor, Forshaga 12 000 kronor, Kil 15 000 kronor och Hammarö 28 000 kronor.

Motiveringen från socialdemokratiskt håll har bland annat varit att ”man ska se det här som en vilja att tydliggöra partiets politik”. Vi tycker snarare att det är ett svek mot Värmlands och landets alla småhusägare. Ett svek mot de som har kämpat för att äga sin egen bostad och de som vill kunna äga sin egen bostad.

Fastighetsskatten skulle riskera att människor får sälja sina hus och hem och hindra ännu fler som vill äga sin bostad att kunna göra det.

Det är helt orimligt. Fastighetsskatten är så mycket mer än en rad i finansministerns budgettabell. Många av oss ser inte bostaden som en investering, utan som en plats för trygghet och glädje med våra nära och kära.

Liberalernas besked är tydligt: Vi säger nej till en ny fastighetsskatt. Vi vill att värmlänningarna har råd att bo kvar i sina hem.

Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson Liberalerna

Annika Sahlin Ordf. Liberalerna Årjäng

Maria Widarsdotter Ordf. Liberalerna Kil

Peter Johansson Ordf. Liberalerna Hammarö

Ulla Olsson Ordf. Liberalerna Filipstad

Mats Almemark Ordf. Liberalerna Munkfors

Gunnar Ström Ordf. Liberalerna Forshaga

Magnus Jansson Ordf. Liberalerna Säffle

Emma Koskelainen Ordf. Liberalerna Hagfors

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.