Insändare: Struntade i läkarens rekommendation

Insändare
PUBLICERAD:
”Självklart överväger jag om jag ska ta andra dosen eller inte.”
Foto: Claudio Bresciani / TT
Jag är 72 år gammal och har en sjukdomshistoria som bland annat inkluderar en allvarlig stroke, svårt förmaksflimmer och högt blodtryck.

Jag var på ett läkarbesök nyligen, där jag avråddes från vaccinering med Astra Zenecas vaccin på grund av min sjukdomshistoria och de biverkningar som finns kopplade till detta vaccin.

När det sedan blev dags för den första dosen vaccin var det ändå just Astra Zenecas vaccin jag skulle få. Detta trots att jag redan vid tidsbokningen hade uttryckt vad läkaren sagt.

Jag påtalade återigen vad min läkare hade sagt, men ingen tog hänsyn till detta. Den dagen var det Astra Zenecas vaccin som gällde och man följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Eftersom jag, liksom många andra, har farit illa under pandemin och på grund av den höga smittspridningen som råder valde jag att ta Astra Zenecas vaccin.

Två till tre dagar efter dos 1 blev jag illamående och fick feber. Efter ytterligare fem till sju dagar fick jag mycket blåmärken, röda ringar och brustna blodkärl, främst på smalben och fotleder, men även på lår och armar. Jag besökte vårdcentralen igen. Där konstaterade man att jag hade fått en blodpropp i foten och man kopplade både blåmärken och blodpropp till Astra Zenecas vaccin. Det har blivit något bättre sedan dess.

Biverkningarna har anmälts till läkemedelsverket. Ändå säger man fortfarande att ingen över 65 år har fått några allvarligare biverkningar. Se följande exempel ur en artikel publicerad av SVT den 21 april:

”Många avstår Astra Zenecas vaccin på grund av oro för blodproppar. Detta är onödigt, enligt Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell:

– Man ska ha stor respekt för oro, men här är den faktiskt obefogad för de äldre, sade han i SVT:s Morgonstudion.

Under tisdagen beslutades att endast personer över 65 år ska få vaccinet.

– I stort sett alla dem som drabbats av komplikationer är under 65, några enstaka är över. Risken för att bli allvarligt sjuk i corona är betydligt högre. Det är ett jättebra vaccin.”

Jag inväntar min andra dos Astra Zeneca vaccin. Självklart överväger jag om jag ska ta andra dosen eller inte. Jag hoppas att även vi som är över 65 år kan få något annat av de godkända vaccinen.

Pensionär

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.