Tack, store ledare av den uppåtgående solen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Att hylla chefer är inget man ska ägna sig åt i onödan, då det lätt kan få Nordkoreavibbar. Men är det berättigat så är det – och vilken dag vore bättre än just denna? Tjoho för Peter Franke!

Ja, just i dag kan ni läsa vår mångårige ledarskribents allra sista ledare – av närmare 6 000 (!) – och på annan plats kan ni läsa min intervju med honom. Men mina omdömen, de kommer här. Och de är goda.

Peter kom in på tidningen 2002, då jag själv nyss förflyttats till huvudredaktionen i Karlstad. En turbulent tid. Några reportrar var mitt inne i djupa personliga kriser, en felvärvad ledarskribent gick runt och spred galla och en nyhetschef med ringa diplomategenskaper orsakade gnissel. Men Peter Franke stod stadigt.

Utan hans sätt att sprida lugn och positiv stämning vetifanken hur det gått, och efter ett par år hade krisen blåst över. Sedermera skapade han också en fin tradition där han bjöd in till sommarfest vid villan på Björkås, som ytterligare knöt samman VF-gänget.

Att vi kunnat hålla hyggligt jämna steg med NWT, kanske inte i prenumeranter räknat men i vass nyhetsbevakning, har absolut med det att göra. Att vi är ett så tajt team där alla är villiga att göra sitt yttersta.

En sån stämning skapas inte med rigid ordergivning och hårda nypor, utan med platt organisation, omtanke och kompetens. Det har du verkligen bidragit till, Peter Franke. Tack!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.