Hoppa till huvudinnehållet

Försäljningsrekord i Arvika – nu är det Sunnes tur

Publicerad:
Sara Nilsson, Olsäter, ställer ut skulpturer av bland annat en kvinna i papier-maché.
Sara Nilsson, Olsäter, ställer ut skulpturer av bland annat en kvinna i papier-maché. Foto: Daniel Olausson

Ifjol satte pandemin stopp.

Nu samlas 23 konstnärer för Värmlands konstförenings vårsalong på Sundsbergs gård i Sunne.

– Jag tror det är den mest omväxlande vårsalongen vi haft, säger ordförande Stefan Norén.

Det bankas i väggar och målas pelare samtidigt som det diskuteras och gestikuleras.

Stefan Norén tycker sig ha fått till upplägget när ett drygt 70-tal verk ska samsas om utrymmet i konsthallen på Sundsbergs gård.

Värmlands konstförening hade visserligen en höstutställning på Rackstadmuseet, men för vårsalongen blir det återkomst efter att fjolårets i Örebro ställdes in.

– Vi lyckades ändå bra med Rackstadmuseet, den var väldigt lyckad och vi hade en lyckad försäljning dessutom med 334 000 kronor. Det är rekord för en utställning utanför Karlstad, och under den tiden som var också, säger Stefan Norén och syftar på pandemin som präglade även hösten.

Hur har ni resonerat här nu då?

– Vi har haft lite tur. Sundsbergs vänner har varit modiga och har haft utställningar varje månad och hyfsat med besök också. Och de har varit försiktiga, folk får vara om sig och kring sig, så jag tror det ska gå bra. Vi vill gärna sprida ut utställningen också, och läget här är så fint.

Fyra av 23 konstnärer: Marie Rönnberg, Östra Ämtervik, Lotta Huhta, Brunskog, Cristoffer "Dr Crix" Karlsson, Karlstad, och Henric Westlund, Östra Ämtervik.
Fyra av 23 konstnärer: Marie Rönnberg, Östra Ämtervik, Lotta Huhta, Brunskog, Cristoffer "Dr Crix" Karlsson, Karlstad, och Henric Westlund, Östra Ämtervik. Foto: Daniel Olausson

Under vårsalongen är det styrelsen som bjuder in utställarna och kutym är att de som är nyinvalda i föreningen ges tillfälle att ställa ut under föreningens flagg.

I år är det hela nio ”debutanter”, eftersom fjolårets salong inte blev av.

Den Hagforsbördiga och hemlighetsfulla Cristoffer ”Dr Crix” Karlsson är en av dem.

– Det är kul, jag har aldrig ställt ut i Sunne, säger han och visar upp sina gangsterliknande alster i form av en metallsprayad skulptur, ett frimärke och en Louis Vuitton-väska full med sedlar.

– Det är leksakspengar, fast jag har målat på dem och klippt ut från serietidningar för att skapa en kappsäck full med pengar. Egentligen skulle jag ha köpt en sån här fejkväska, men så råkade jag hitta en i soprummet där jag bor. Som att den bara kom till mig, ler han.

Lotta Huhta hittade gamla foton som hon har målat i olja. ”Man känner sig tillbakaflyttad i tiden. Det är både vemodigt och roligt”, säger hon.
Lotta Huhta hittade gamla foton som hon har målat i olja. ”Man känner sig tillbakaflyttad i tiden. Det är både vemodigt och roligt”, säger hon. Foto: Daniel Olausson

Ny är även Lotta Huhta från Brunskog och Marie Rönnberg, Östra Ämtervik, som med både olja och akryl skapat dansanta målningar som ser ut att röra på sig.

Och som säkerligen får betraktaren att längta till en svunnen tid med dans, fart och fläkt.

– Ja, eller hur. Fast det har inget att göra med corona över huvud taget, fastslår Marie Rönnberg.

– Jag har jobbat med människor ganska länge och alltid tagit in mycket folk i mina bilder och ofta landar det liksom i en krogscen eller dans, på senare tid också i dansscener.

Målar foton

Lotta Huhta å sin sida har också avbildat människor, fast från en annan tid och med andra perspektiv.

– Jag har målat av gamla foton från 50-talet, som gamla familjebilder kan man säga. De är fascinerande och jag hittade dem ganska nyligen, de påminner mig om mitt liv på 50-60-talet, mina föräldrar och allt sånt, säger hon.

Kristinehamnsbon Lorraine Rantala ställer ut tre träskulpturer i säregen stil.
Kristinehamnsbon Lorraine Rantala ställer ut tre träskulpturer i säregen stil. Foto: Daniel Olausson

Vi har också Bo Löfgrens bronsskulpturer, Lorraine Rantals unika träfigurer och Karlstadsboende Mattias Karlssons polaroid emulsion – en tunn, tunn hinna tagen från polaroidbilder.

Tillsammans med mycket annat, så du hör – det är en väldig blandning som går att betrakta onsdagar till söndagar under hela maj månad.

– Jag blir jätteglad varje gång, det här är så roligt och det finns så många som överraskar och är jättebra. Det är så märkligt egentligen, men det är fantastiskt att det blir så här varje gång, säger styrelsens Elsa Hallbäck lyriskt.

Artikeltaggar

KonstMarie RönnbergStefan NorénSundsbergs gårdSunneVärmlands konstföreningVårsalong

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.