Krönika: Allt är möjligt i nya Saltkråkan

Krönikor
PUBLICERAD:
”Är det något man kan lita på så är det nämligen att svensk film kommer hitta vägar att fucka upp det här fullständigt”, skriver Johannes Klenell apropå nyinspelningen av ”Vi på Saltkråkan”.
Foto: Jansson, Leif R.
Så är den äntligen på gång. Det vi alla längtat efter. En nyinspelning av Vi på Saltkråkan, som utspelar sig i svensk nutid.

I en tid av Snabba Cash och Exit moderniseras äntligen Astrid Lindgrens klassiker. SVT, som ligger bakom produktionen säger att förhoppningen är att detta kommer att glädja både barn och föräldrar under lång tid framåt.

En modernisering av ett klassiskt och folkkärt verk. Svensk gul och blå nostalgi möter nyproduktion. Vad kan gå fel?

Några är misstänksamma. Har ärrbildning över hela sin barndom efter senaste Jönssonligan där alfan Vanheden förvandlats till någon sorts incel.

Men jag är hoppfull. Är det något man kan lita på så är det nämligen att svensk film kommer hitta vägar att fucka upp det här fullständigt.

Att Saltkråkan ska utspela sig i modern tid ger ju nästan orimliga möjligheter. Kan det vara så att Melkerssons är en coronafamilj från innerstan som valt att ”jobba hemifrån” i sommarstugan?

De var ju på sin tid en rätt vanlig tjänstemannafamilj som hyrde ett torp i Stockholms skärgård. Idag ska farbror Melker vara god för 7,5 miljoner bara för att få loss ett Hemnetskjul på en kobbe. Om man inte flyttar produktionen till Norrtälje.

Farbror Melker, därför nu mellanchef på fiktiva företaget ”Lean Sollutions”, var 41 år gammal i originalet. Här spelas han av en digitalt deagead Henrik Schyffert.

Få har samma komiska timing och signalerar den moderne stockholmaren som Henrik. En Papphammar i träningstights från Löplabbet.

Istället för att översalta mat kommer vi till exempel få se honom träna utan PT och överanstränga ryggen under ett tight corepass eller råka äta kolhydrater.

Då SVT brinner för att vara nere med kidsen och har en lång tradition av att desperat fjäska för influencers spelar Margaux Dietz sig själv i rollen som storasyster Malin. På så vis hinner hon hålla igång sitt Instagramflöde även när kameran går. Kan hon spela teater? Vem bryr sig?

Gamle öbon Söderman var ju i originalet fiskargubbe. Idag är han grundare till en av världens främsta streamingtjänster för musik med hemadress i Monaco av skatteskäl. Han vill bara slappna av med kokain och ljudsystemet Sonos i lyxvillan i så kallad överklassfunkis när Melkerssons stormar in i handlingen.

Given casting för rätt ålder, attityd och utseende: Jan Emanuel Johansson.

Spänningen blir olidlig när sonen Pelle, Melkerssons världssamvete, sittstrejkar för klimatet i livestreamad extrasändning.

De käcka tvillingsystrarna Teddy och Freddy blir en av SVT:s mest spännande castings någonsin när de spelas av hip hop-gangsterbröderna Jaffar och Yasin Byn.

Det är ett modernt Saltkråkan i en modern tid vi kan förvänta oss. Och vad säger mer svensk tjugotalssommar än att låta konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen vara ett inslag i sommarlyckan?

Kanske blir Johan och Niklas Melkersson rekryterade för att göra leveranser till Söderman från ett parkeringshus i Järva med skärgårdsfärjan?

Tjorven och Båtsman då? Protagonisterna. Ett klassiskt radarpar. Di där två. Här är det viktigt att det inte blir fel.

– Men, säger någon på SVT, vet vi om barn gillar djur längre?

Manusrummet i TV-huset tystnar.

– Gillar de ens barn?

– Vad gillar barn då?

– Samir och Viktor, givetvis!

Mina damer och herrar, vi har hittat guld.

Sedan handlar det bara om att få in David Sundin någonstans så är man hemma.

Det hela ska enligt SVT vara ”troget de intentioner Astrid Lindgren hade när hon skrev originalmanuset”, vilket lämpligt nog kan betyda vad som helst.

Det blir nog bra det här.

För övrigt

För övrigt borde alla se BBC-dokumentärserien Can’t get you out of my head, som även finns på Youtube. En briljant audiovisuell, närmast konspiratorisk , genomgång av hur de nostalgiska berättelserna tog över de politiska ideologiernas roll.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.