Satsa på friskvård i stället

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Skutbergets grundare Anders Forssell ler nog i sin himmel i dag när planerna på en Muminpark ser ut att ha skjutits i sank.
Det blågröna styret överklagar inte förvaltningsrättens dom som upphävde avtalet med Muminparken. Socialdemokraterna ställer in det planerade Muminmötet den 6 maj. Troligen är det slutet för trollplanerna på Skutberget. Jag gissar att friluftsanläggningens grundare Anders Forssell sitter och ler i sin himmel.

Den hallelujaliknande presskonferensen där Muminplanerna presenterades för fyra år sedan var en av de märkligaste jag varit med om under 45 år i branschen. En enig kommunledning, med politiker och chefstjänstemän sida vid sida, välkomnade Mumin. De som borde tvekat, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, sjöng samstämt med i hallelujakören.

Några större invändningar eller tvivel fanns inte. Strandskydd, arrendatorer, och andra problem viftades bort. Nu vet vi hur det gick. Något folkligt stöd för att hägna in de finaste delarna av Skutberget fanns inte.

Förvaltningsrätten underkände markupplåtelseavtalet med det finska bolaget som olagligt. Två andra stötestenar väntar: mark- och miljödomstolens beslut om strandskyddet och den planerade vräkningen av arrendatorerna.

Tomi Lohikoski, VD Muminland på besök på Skutberget, beklagar att det inte finns en politisk drivande majoritet för en etablering i Karlstad, och har nästan gett upp.
Foto: Lisa Olaison

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski beklagar, men har nästan gett upp hoppet. Politikerna bråkar om vem som är ansvarig för att projektet ser ut att skjutas i sank. Miljöpartiets kommunalråd Monica Bubholz säger till P4 Värmland att det är tråkigt. Muminförespråkaren Håkan Holm (S) tycker det ser mörkt ut och säger till VF att det inte finns några andra alternativ för att utveckla området.

Där har han fel. Det är bara att återvända till det Skutberget en gång var och titta på det som Anders Forssell skapade. Förre förbundskaptenen i friidrott Anders Borgström var en av många som i sin ungdom var med och hjälpte till med att gräva diken och bära sten.

I dag är Borgström glad över att planerna på en Muminpark stött på patrull. ”Inte ens de mest optimistiska framtidsvisionerna om temaparkens förträfflighet förmår att väga upp det närmast oskattbara immateriella värde detta område har som fritt tillgängligt naturområde”, skrev Borgström i ett debattinlägg för några år sedan.

Kommunledningen kan gärna fråga Anders Borgström vad som bör göras på Skutberget. De kan också lyssna till två andra tidigare förbundskaptener, Ulf Karlsson och Stefan Olsson, som också motsatt sig planerna på en kommersiell temapark på området.

Det gjorde också Anders Forssell när planerna på ett Happyland på Skutberget lanserades på 80-talet. Han hade protesterat högljutt mot ett Muminland om han levt idag.

– Jag tror att den största glädjen för människor är att använda sin fantasi och skapa någonting själva. I ett sådant där Happyland blir allting tillrättalagt och serverat, sade Forssell en intervju med VF 1984.

Socialminister Sven Aspling (S) invigde Skutbergets motionscentral 1972 med orden: ”Den här anläggningen är värd att uppmärksammas långt utanför länets gränser.” Det gjorde den också. De sista årtiondena på 1900-talet var Skutberget ett nationellt känt Mekka för fysisk aktivitet och välmående. Mängder av besökare och aktiviteter fyllde området.

Märkligt nog var det i samband med att kommunen reste en byst över Anders Forssell 2003 som förfallet inleddes. Investeringar och upprustningar uteblev. Driften överläts till campingägaren First Camp som inte brydde sig särskilt mycket. Kulmen nåddes med nedläggningen av motionscentralen 2016. Det var som om det bereddes mark för en kommersialisering av Skutberget.

Friskvård och friluftsliv ligger helt rätt i tiden. Satsa på det nu när Mumintrollen ser ut att stanna hemma i Finland.
Foto: Adam Ihse/TT

Nu ser den inte ut att bli av och det öppnar för en nygammal satsning. Friskvård och friluftsliv ligger helt rätt i tiden. Inte bara på grund av pandemin utan för att det är bra både för människors hälsa och för samhället. En avgiftsfri äventyrslekpark för barn passar utmärkt in i det konceptet.

Sveriges friskaste kommun! Det vore väl något att sträva efter för Karlstad. Bättre förutsättningar än på Skutberget går inte att hitta.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.