Pressfriheten måste försvaras

Ledare
PUBLICERAD:
Pressfriheten hotas i allt fler länder, visar Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Bara tolv länder får ett klart godkänt betyg.
Sverige hamnar på tredje plats i världen när Reportrar utan gränser presenterar sitt årliga pressfrihetsindex. Det är en hedrande topplacering, men globalt går utvecklingen åt fel håll. Det kan hända i Sverige också om inte pressfriheten, public service och den oberoende journalistiken försvaras.

Bara tolv av 180 undersökta länder bedöms ha en helt fri press och en bra pressetik. Aldrig har antalet länder som får godkänt varit så få. Samtidigt är journalistiken blockerad eller hindrad i 132 länder – och antalet ökar.

De nordiska länderna ligger som vanligt i topp. Sverige har till och med avancerat en plats, tack vare ökat statligt stöd till pressen och bättre lokal bevakning under pandemin.

Men pandemin har också används som skäl för att inskränka pressfriheten. Auktoritära ledare har attackerat och misstänkliggjort journalister. De har i flera länder infört censur och begränsat insynen. Försök att mörklägga fakta kring pandemin har gjorts även i Sverige.

– När det kommer till desinformation finns inget bättre vaccin än journalistik, men tyvärr ser vi allt oftare att faktabaserad journalistik motarbetas av politiska, ekonomiska, tekniska och ibland kulturella faktorer, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

– Vi ser allt fler makthavare som öppet misstänkliggör, hotar och attackerar medier i flera länder, säger Erik Halkjær, ordförande för Reportrar utan gränser.
Foto: Melker Dahlstrand

Public service spelar en viktig roll för i journalistiken. Förtroendet för public service är fortfarande högt, visar Medieakademins årliga mätning. Det har till och med växt de senaste åren, vilket kan tyckas märkligt eftersom Sveriges Television och Sveriges Radio ofta utsätts för hård kritik, ibland rena hetskampanjer från den blåbruna sidan.

För första gången har Medieakademin granskat hur de olika partiernas väljare ser på public service. I topp ligger de rödgröna partierna. Bland centerpartisterna har 93 procent högt förtroende för SR och 89 procent för SVT.

Betydligt färre i det nya konservativa blocket litar på public service. Allra sämst är det hos Sverigedemokraternas väljare, där bara 29 procent har förtroende för SVT. Public service stämplas som vänstervridet, utan några som helst bevis.

Vad skulle hända om SD fick inflytande efter valet nästa höst? Mediepolitik har länge varit en het fråga för Jimmie Åkessons parti. De har ett antal gånger lyft fram Polen och Ungern som föredömen.

I Ungern har Viktor Orbán tagit full kontroll över public service. Reportrar som publicerar ”osanningar” kan få fängelse i upp till fem år. En statlig mediemyndighet med regeringstrogna ledamöter kan dela ut böter till medier som rapporterar ”obalanserat”.

I Polen har politikerna sparkat journalister i public servicebolagen som de betraktat som obekväma. Ett regeringskontrollerat oljebolag har köpt ett stort antal tidigare tidningar och nyhetssajter. En ny reklamskatt slår hårt mot de sista oberoende tidningarna.

Jimmie Åkesson vill lägga ner P3 om han får bestämma. I ”sinom tid” ska hans parti kunna ”stoppa media”.
Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

I Sverige finns en SD-motion om att ta bort presstödet. Jimmie Åkesson skulle lägga ner P3 direkt om han fick bestämma. Ledande SD-politiker har talat om att ”i sinom tid” kunna ”stoppa media” och att avskeda journalister som sprider ”fake news”. Risken att public service blir en propagandakanal för makten är uppenbar.

Ebba Busch (KD) har redan gjort klart att hon omgående vill skära ner anslagen till public service vid ett maktskifte. Uppdraget ska renodlas och krimskramset ska bort, säger partiet.

Moderaterna är inne på samma linje. Public service ska bantas. De öppnar för reklamfinansiering och vill lägga in budgeten i statsbudgeten, vilket öppnar för klåfingrig och oönskad politisk styrning.

Alla riksdagspartier utom M, KD och SD vill att public services oberoende ska grundlagsskyddas. Om det blåbruna blocket tar över efter valet kan medias oberoende vara i fara redan nästa mandatperiod. Därför måste public service och pressfriheten ständigt försvaras.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.