Hoppa till huvudinnehållet

Filipstad vill klippa banden med Longyang

Publicerad:
Reporter Joakim Strand
Joakim Strand
joakim.strand@vf.se
Åsa Hååkman Felth (S) och övriga politiker i Filipstads kommunstyrelse är överens om att avsluta vänortssamarbetet med Longyang.
Åsa Hååkman Felth (S) och övriga politiker i Filipstads kommunstyrelse är överens om att avsluta vänortssamarbetet med Longyang. Foto: Lena Richardson

Filipstads kommun avser att säga upp vänortssamarbetet med kinesiska Longyang.

Det är klubbat av kommunstyrelsen.

– Min och partiets ledarparoll är att man ska följa de mänskliga rättigheterna, säger Åsa Hååkman Felth (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det var efter en motion från Liberalernas Michael Helmersson som frågan landade på kommunstyrelsens bord i onsdags. Där rådde det fullständig politisk enighet om att ställa sig bakom motionen och skicka den vidare till fullmäktige i maj för slutligt avgörande.

Christer Olsson (M), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att även om det i ett globalt perspektiv är en liten markering från en liten ort är den principiellt viktig.

– Vi ska inte samarbeta med kommunistdiktaturer som förtrycker människor och underlåter att följa demokratiska principer. I västvärlden har vi levt i någon naiv illusion att vi genom olika projekt och vänortssamarbeten ska kunna påverka demokratiutvecklingen i positiv riktning, säger Christer Olsson.

Samarbetet med Longyang initierades hösten 2010 då städerna skrev under ett vänskapsavtal.

– Utbytet har inte genererat i något som jag tycker är rimligt. Från början pratades det om att 2 000 till 3 000 elever skulle komma till Bergskolan. Det stöp på att man inte kunde hålla alla lektioner på engelska, säger Åsa Hååkman Felth.

Efter att fullmäktige tagit det formella beslutet ska förvaltningstjänstemännen kontakta det svenska utrikesdepartementet för att skyndsamt avsluta samarbetet.

– Vi behöver ha en dialog med utrikesdepartementet så att allt går rätt till. Läget är lite spänt mellan Sverige och Kina, säger Åsa Hååkman Felth.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadPolitikÅsa Hååkman Eriksson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.