Tidig tertialrapport över mitt läsår

Krönikor
PUBLICERAD:
Hoppsan Kerstin! Jag glömde ju kvartalsrapporten för mitt bokslut. Nu kommer en tidig tertialrapport över mitt läsår i stället.

De som läser denna spalt kanske minns att jag de senaste åren ökat mitt bokslukande successivt år för år.

Vid senaste årsskiftet kunde jag konstatera ännu ett rekordbokslut: 156 lästa böcker under 2020. Det vill säga tre böcker i veckan eller räknat på annat sätt 132 sidor om dagen.

Och jag är inte ensam i min bokmals-tillvaro. Tidigare i år meddelade bokhandlarna och förlagen att försäljningen ökade med nästan nio procent under pandemiåret 2020 och Sveriges Radios Kulturnytt rapporterar nu att en Novusundersökning inför Litteraturveckan i P1 visar att var fjärde svensk läst mer och var femte läst mycket mer under coronapandemin.

Den håller ju i sig. Gör även läsandet det?

Både ja och nej. Sett till antal böcker har min läsning sjunkit något. Hittills i år har jag läst en bok var tredje dag. Alltså samma snitt som 2019, före pandemin. Men det genomsnittliga antalet sidor har faktiskt ökat något till 134 om dagen.

Det beror troligen på att jag i år bespetsat mig på att läsa några riktigt tjocka klassiker som jag haft på väntelistan i många år. Hittills Leo Tolstojs ”Krig och fred” och ”Anna Karenina”. Har ni inte läst dem så rekommenderar jag er verkligen att passa på nu. De är fantastiska!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.