Hårdare straff räcker inte

Ledare
PUBLICERAD:
Fem kvinnor mördade på tre veckor fick till och med Agenda att lyfta frågan om mäns våld mot kvinnor i nära relationer.
Foto: Anders Wiklund/TT
Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bjuder in till partisamtal om mäns våld mot kvinnor. Det var inte en dag för tidigt, men frågan är hur länge intresset finns kvar. Det finns starka krafter som hellre lägger fokus på den mycket mer uppmärksammade gängkriminaliteten.

Hur många gånger har inte SVT:s Agenda handlat om gängkriminalitet, gärna med en koppling till invandring? Jodå, ämnet stod på agendan även i söndags kväll, men kompletterades i sista stund med en diskussion i sju minuter om våld mot kvinnor mellan inrikesminister Mikael Damberg (S) och rättspolitiske talespersonen Johan Forssell (M).

Centerpartiets partiledare Annie Lööf hör inga vrål från samhället om mäns våld mot kvinnor.
Foto: Anders Wiklund/TT

Vi får tacka Annie Lööf (C) för programändringen och regeringens inbjudan till partisamtal. I helgen lade centerledaren ut ett argt och frustrerat inlägg på Facebook: ”Var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen?”

På tre veckor har fem kvinnor mördats av män som de har eller har haft en relation med. Två av morden har ägt rum i hemmet, med barn som åsyna vittnen. Lööf är upprörd över att morden får så lite uppmärksamhet.

Ja, det kan bero på att spektakulära dödsskjutningarna i de kriminella gängen ofta sker på öppen gata i storstäderna, där det finns gott om tv-team och journalister. En kvinna mördad hemma i lägenheten är inte lika ”lättillgänglig” och genererar dessutom färre klick.

Men den finns också en annan och djupt tragisk förklaring. Våldet mot kvinnor är en nedärvd patriarkal tradition och finns i de flesta kulturer, även den svenska.

Sedan millennieskiftet har 315 kvinnor mördats i Sverige av sin tidigare eller nuvarande partner. Oerhört många fler har misshandlats och tvingats fly från sina män. Mordet är ofta kulmen på år av slag och förtryck.

I fjol anmäldes 39 200 fall av misshandel av flickor och kvinnor. Varje timme vartenda dygn anmäls en våldtäkt.

Nu verkar alla partier vara överens om att det är ett stort misslyckande. De ser också ut att vara eniga om att det behövs strängare straff för kvinnofridskränkning. Ja, det är bara att hålla med.

I dag är det de slagna kvinnorna som måste fly med sina barn till kvinnojourer och sitta instängda i skyddade boenden. Männen trotsar kontaktförbud och fortsätter trakassera kvinnorna. De borde förses med fotboja omedelbart efter fällande dom och straffen borde skärpas omgående om de bryter mot kontaktförbudet.

Sätt fotboja på de misshandlande männen direkt efter fällande dom så att de inte kan fortsätta förfölja kvinnan de slagit.
Foto: Per Danielsson/TT

Det är bra att det finns en nationell handlingsplan mot våld i nära relationer och att polisen anställt 350 nya utredare som bara ägnar sig åt mäns våld mot kvinnor.

Men kvinnojourerna behöver också förstärkas genom permanenta statsbidrag. Kvinnors trygghet ska inte bero på i vilken kommun de bor i och hur mycket kommunens socialnämnd är beredd att satsa på den lokala kvinnojouren.

Det räcker dock inte med skärpta straff och mer pengar till kvinnojourerna. "Mäns svinaktiga beteende mot kvinnor går inte enbart att lagstifta bort. Vi måste alla se till att arbeta med förändrade normer och attityder mot de pojkar och män som har en snedvriden kvinnosyn", skriver Annie Lööf och visst är det så.

Män måste ändra sitt beteende och attityder byggs tidigt. Därför är det inte ”genusflum”, som Ebba Busch föraktfullt har kallat det, att börja redan i förskoleåldern.

Jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) bör ta fram ett 34-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor.
Foto: Johan Nilsson/TT

Mäns våld mot kvinnor är ett lika stort problem som gängkriminaliteten. När regeringen har antagit ett 34-punktsprogram för att bekämpa mäns våld mot män bör de även ta fram ett 34-punktsprogram mot mäns våld mot kvinnor.

Organisationen Unizon, som samlar över 130 idéburna kvinno- och tjejjourer, har redan tagit fram ett utmärkt underlag för ett sådant program. Jämställdhetsminister Märta Stenevi får se till att det blir lite action och inte bara prat den här gången.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.