Hoppa till huvudinnehållet

S i Värmland om vårbudgeten: ”Bra för de unga”

Publicerad:
Värmländska S-politikerna Malin Hagström, Mikael Dahlqvist, Gunilla Svantorp och Mats Sandström är nöjda med satsningarna i vårändringsbudgeten som finansminister Magdalena Andersson lade fram på torsdagsmorgonen (stora bilden).
Värmländska S-politikerna Malin Hagström, Mikael Dahlqvist, Gunilla Svantorp och Mats Sandström är nöjda med satsningarna i vårändringsbudgeten som finansminister Magdalena Andersson lade fram på torsdagsmorgonen (stora bilden). Foto: TT/VF arkiv

Värmländska S-politiker välkomnar regeringens vårändringsbudget.

– Fler ungdomar kommer att få chans till sommarjobb nu, säger Malin Hagström, kommunalråd i Grums.

Hon fokuserar särskilt på de 600 000 kronor som kommer Grums kommun till del för satsningar på jobb och framtidstro för unga i regeringens och samarbetspartiernas vårändringsbudget.

– Nu kan fler få en första rad på cv:t, säger hon om de 100 000 kronor som kommer gå till feriearbeten för unga.

Dubbelt så stora summor kommer att satsas på lovskola respektive smittsäkra sommarlovsaktiviteter för unga.

– I budgeten finns också fler satsningar på jobb, på kultur och idrott och på miljön som är positiva, säger hon vid en pressträff på torsdagsförmiddagen där flera värmländska S-politiker medverkar.

– Vårändringsbudgeten omfattar 45 miljarder för fler justeringar, framför allt för att lindra pandemins följder för unga. Totalt har vi nu satsat 400 miljarder sedan i fjol, säger riksdagsledamot Mikael Dahlqvist.

– Vi är mest rädda för vad som ska hända de unga som inte får jobb och sitter hemma, säger riksdagskollegan Gunilla Svantorp.

Bland annat går en dryg miljard går till olika satsningar på utbildning och en halv miljard till de sommaraktiviteter Malin Hagström pratar om. Drygt en tredjedel av de 45 miljarderna satsas på förlängda stöd för företagen fram till sommaren och vården får drygt fem miljarder bland annat för vaccineringar, ökad testning och smittspårning och förstärkningar till intensivvård.

– Det innebär drygt 127 miljoner kronor ytterligare till Region Värmland, varav 54,5 miljoner för att hantera uppskjuten vård som är ett jättebekymmer, säger Mats Sandström, som är vice ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Ingen kan skylla på regering för att det inte kommer pengar. Jag hörde på regionfullmäktige i går att den styrande minoriteten är nöjd med det statliga stödet hittills. Men en viktig diskussion framöver är hur vi får tag på personal och hur vi får vår ansträngda, befintliga personal att fortsatt orka.

Artikeltaggar

BudgetarGunilla SvantorpjanuariavtaletMalin HagströmMats SandströmMikael DahlqvistPolitikRegeringenSocialdemokraternaVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.