Hoppa till huvudinnehållet

Unik röding tvingar Fortum till ytterligare utredning

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Fortum vill avveckla dammen som reglerar flödet vid Stora Ullen, vilket har varit ett område för diskussion under ett par års tid, inte minst för att sjön utgör dricksvattentäkt för Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga kommun.
Fortum vill avveckla dammen som reglerar flödet vid Stora Ullen, vilket har varit ett område för diskussion under ett par års tid, inte minst för att sjön utgör dricksvattentäkt för Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga kommun. Foto: Daniel Olausson

Fortum åläggs genomföra en djupare miljökonsekvensbeskrivning av planerna att riva ut dammen vid Stora Ullen utanför Hagfors.

Det är första gången Länsstyrelsen i Värmland beslutat om detta.

Läs också

Beslutet om att Fortums planer att riva ut dammen får en så kallad betydande miljöpåverkan grundar sig bland annat på att Stora Ullen är en stor och djup sjö, och inte minst på att den innehåller en skyddsvärd population av storröding.

– Det är väldigt ovanligt i södra Sverige. De leker på grunda områden och om man sänker sjön med, säg, 1,5 meter så uppstår det frågor kring vad som skulle kunna hända och så, säger Mikael Hedenskog, vattenverksamhetshandläggare på Länsstyrelsen i Värmland.

Ovanligt krav

Länsstyrelsen brukar alltså inte kräva den här fortsatta miljökonsekvensbeskrivningen, enligt Mikael Hedenskog är det här första gången som man ålägger en dammägare att genomföra en sådan i samband med en utrivning.

För Konrad Enckell, miljöexpert på Fortum, är det ovanliga beslutet förståeligt då det handlar om ett skyddsvärt fiskbestånd.

– Vi ser själva att en möjlig dammutrivning inte kommer påverka beståndet på något betydande sätt, men om länsstyrelsen ser att det är viktigt att vi utreder saken vidare så gör vi det gärna, säger han.

Stora Ullen är hem för en, i södra Sverige, ovanlig sorts storröding varför länsstyrelsen beslutat att Fortum behöver genomföra en större miljökonsekvensbeskrivning.
Stora Ullen är hem för en, i södra Sverige, ovanlig sorts storröding varför länsstyrelsen beslutat att Fortum behöver genomföra en större miljökonsekvensbeskrivning. Foto: Daniel Olausson

Fortum hade tillsammans med länsstyrelsen och Hagfors kommun ett samrådsmöte i mitten på mars där också den sistnämnda parten har fått yttra sig.

Som bekant utgör Stora Ullen dricksvattentäkt för invånarna i Hagfors, Munkfors och delar av Forshaga kommun och i sitt yttrande trycker kommunen på vikten av att arbetet utförs utan att dricksvattentäkten hotas. Man vurmar också för Hagälven nedströms, nämnda röding och eftersökte också en större miljökonsekvensbeskrivning.

”Kommunens inställning i detta mål liksom i flera liknande är att utrivning av dammar, såsom den vid Stora Ullen, ska ske med stor hänsyn till berörda fastigheter, dess ägare och andra intressen som berörs av åtgärden”, skriver man i yttrandet.

Samråd med berörda

Hagfors kommun påtalar också vikten av att anordna samrådsmöten med berörda sakägare och närboende, och det är precis vad Fortum planerar för.

– I och med att det är pandemitider får vi ta en diskussion kring hur vi kan ordna ett sådant möte, vi vill naturligtvis göra det möjligt för att få till en så bra dialog som möjligt och verkligen känna att vi når ut med informationen till dem som kan påverkas, säger Konrad Enckell.

Beslut i frågan tar mark- och miljödomstolen, dit Fortum skickar sin ansökan om utrivning när det väl blir dags.

Artikeltaggar

ForshagaFortumHagforsKonrad EnckellLänsstyrelsenMikael HedenskogMiljöMunkfors

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.