Hoppa till huvudinnehållet

Regionpolitiker vill ha mer personalinsyn

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
Socialdemokraternas regionpolitiker Mats Sandström, Ulric Andersson och Åsa Johansson tillsammans med Linda Larsson (ej med på bilden) lägger nu en motion där ett personalutskott under regionstyrelsen föreslås.
Socialdemokraternas regionpolitiker Mats Sandström, Ulric Andersson och Åsa Johansson tillsammans med Linda Larsson (ej med på bilden) lägger nu en motion där ett personalutskott under regionstyrelsen föreslås. Foto: HP Skoglund

Oppositionspartierna V och SD tycker att det är bra att all personal på iva får extraersättning, men att den också borde betalas ut retroaktivt till ordinarie personal. Det tredje oppositionspartiet S vill återinrätta ett politiskt personalutskott.

Iva-ersättningen: ”En början, men vi är inte nöjda”

– Både allmänheten och personalen tror att vi är involverade och informerade, men det är vi inte riktigt. Och det är frustrerande, säger Ulric Andersson (S), regionråd i opposition.

Socialdemokraterna lägger nu en motion till regionfullmäktige där föreslår att det inrättas ett personalutskott under regionstyrelsen. Ungefär som det fungerade i gamla landstingsstyrelsen som hade ett personalutskott med viss beslutanderätt på delegation.

– Om det ska se exakt ut som det gjorde då eller på annat sätt får vi titta på. Men det finns ett stort behov av att politiken får större kunskap, säger Ulric Andersson.

”Begränsat utrymme”

I motionen skriver S att all personal tagit ett enormt ansvar under pandemin och att det är viktigt att regionen kan hantera sitt arbetsgivaransvar så att personalen vill och orkar jobba kvar. Den senaste tiden har det kommit flera tydliga exempel på sådana personalfrågor, som diskussionen om extraersättning till personal i intensivvården och före det turbulensen på både förlossningen och inom ambulanssjukvården.

Läs också

– De här frågorna ligger i regionstyrelsen nu, men de får ett begränsat utrymme. Jag har varit med så pass länge så jag vet hur diskussionerna gick tidigare. Det var mer fördjupning och mer diskussioner om strategi och annat då, säger Ulric Andersson, som var politiker även i landstinget innan regionbildningen.

– I dag sköts de här frågorna av tjänstemännen fullt ut. Det är inte så att de gör ett dåligt jobb, men det dyker upp en och annan sådan här fnurra på tråden ibland och då kanske man skulle kunna stämma i bäcken.

”Borde vara retroaktiv”

När det gäller det senast aktuella personalärendet – extraersättningen på 500 kronor på iva – har både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna uttalat att de tycker att även den ordinarie personalen ska ha rätt till den.

Även SD vill ge alla covid-ersättningV vill ge alla på iva covid-ersättning

Och så blir det nu.

Iva ökar antalet vårdplatser – all personal får extra ersättning

– Det är väldigt glädjande. Och det är rimligt att den betalas ut retroaktivt, säger Anna Hammar (V), regionråd i opposition, apropå den ordinarie iva-personalens krav på det.

– Vi förutsätter att dialogen fortsätter så att det kan nås en överenskommelse som är tillfredsställande för alla parter. Det är viktigt att vi inte skapar mer slitningar hos personalen. Det är det sista vi behöver nu. Vi behöver jobba tillsammans mot samma mål.

SD tog upp extraersättning på iva i politiska initiativ både i juni och oktober i fjol och väckte också diskussion i frågan på regionstyrelsen i februari i år.

– Det är glädjande att även den ordinarie personalen nu får den, men det hade varit ännu bättre om ersättningen gällt retroaktivt, säger Ljubica Jasic Modin (SD), regionråd i opposition.

Hon berättar att sedan hon lämnade uppdraget som gruppledare för SD i kommunpolitiken i Karlstad i höstas så har hon fått tid över att hoppa in och jobba extra inom omsorgen.

– Jag är undersköterska i botten och har 15 års erfarenhet. Och jag kan säga att efter de arbetspass jag gjort nu, med all skyddsutrustning man ska ha på sig, så all heder till alla dem som orkar detta varje dag.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdAnna HammarFörlossningIntensivvårdLjubica Jasic ModinPersonalutskottetPolitikUlric AnderssonVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.