Replik: SD och oppositionen i Torsby

Debatt
PUBLICERAD:
”Nog borde väl Susanne Sätterlund försöka få ordning på sitt eget parti innan hon skall styra och ställa hos andra partier”, skriver Bengt Berg (V).
Foto: VF arkiv
I en artikel i VF (publicerad på nätet 11/4) ondgör sig Susanne Sätterlund över att SD inte har fritt tillträde till oppositionen i Torsby kommun.

Efter valet 2018 bildades en teknisk valsamverkan mellan M, V och KD och utifrån våra sammanlagda röstresultat fördelades mandat och platser i nämnder och styrelser, allt enligt gällande regler.

Nu kräver Sätterlund att även SD skall tillhöra oppositionen, vilket man också gör, men för sig själv. Till oppositionen kan man också räkna dem som under mandatperioden uteslutits eller självmant lämnat SD, men som finns kvar som ”politiska vildar”. När det gäller ren information så är det givetvis så att alla förtroendevalda i kommunen skall ha tillgång till denna, vilket ingen motsatt sig.

När Sätterlund utnämner mig/Bengt Berg/ till den som vill utestänga SD från oppositionsgemenskapen, måste jag ändå påpeka att den äran delar jag med våra valtekniska samarbetspartier M och KD.

Det finns givetvis en skiljelinje mellan att den allmänna opposition som definieras av att man inte tillhör majoriteten och en oppositionsgrupp som frivilligt och gemensamt beslutat att samverka, vilket M, V och KD gjort.

Nog borde väl Susanne Sätterlund försöka få ordning på sitt eget parti innan hon skall styra och ställa hos andra partier. Det faktum att så många av de ursprungliga valda fullmäktigeledamöterna nu är borta, att Susanne Sätterlund nominerar sig själv till olika poster där stolen blivit tom, att SD inte åstadkommit värst mycket på egen hand under mandatperioden, att en f.d. partikamrat till henne skriver inlägg och motion mot hur partistödet används i SD, gör att hon och hennes parti nog gör bäst i att utgöra en egen opposition.

Men, som sagt, gängse information skall givetvis SD ha och få, vilket också redan nu är fallet, men det betyder inte att SD tillhör den opposition som grundar sig på valteknisk samverkan och i förlängningen betyder det att SD inte har tillträde till våra förmöten, där annat än ren information avhandlas.

Bengt Berg (V)

Lillemor Wass Ronge (M)

Roger Larsson (KD)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.