Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg i rätt riktning

Publicerad:
Reporter Peter Franke
Peter Franke
peter.franke@vf.se
Socialdemokraterna i Karlstad ska återigen ta ställning till en Muminpark på Skutberget.
Socialdemokraterna i Karlstad ska återigen ta ställning till en Muminpark på Skutberget. Foto: Helena Dahlgren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Karlstad tog på söndagskvällen ett beslut om att de inte vill överklaga förvaltningsrättens dom som rev upp markupplåtelseavtalet för den planerade Muminparken på Skutberget. Det är ett litet men viktigt steg i rätt riktning.

Det hade varit mer kraftfullt att rösta nej när frågan ska avgöras. Det hade ökat pressen på Miljöpartiet att också ta tydlig ställning. Nu kom inte frågan upp på kommunstyrelsemötet på måndagen utan skjuts på framtiden.

– Vi tycker att det finns rimliga argument i domen. Jag tycker vi ska respektera den och inte gå in i en krånglig process kring det här, säger Sofia Magnusson, nyvald ordförande i Karlstads arbetarekommun.

Ja, nog finns det rimliga argument i domen från förvaltningsrätten. Att planerna på en Muminpark är heta inte bara i Karlstad och Värmland visade sig i landets två största morgontidningar i helgen.

Oberoende liberala Dagens Nyheter stod för en rejäl sågning i sin huvudledare i söndagstidningen. Tidningen kallar Muminparken ännu ett av alltför många ”halvgalna projekt på långt avstånd från kärnverksamheten”.

Ledarsidan fortsätter: ”Utfallet av förvaltningsdomstolens prövning av hanteringen är förödande och bör få skammens rodnad på kinderna att breda ut sig ända bak i nacken på dem som envetet framhärdat med trollplanerna. Det finns inget förbud i lagboken mot att fatta dumma beslut, men hur konstiga som helst får ändå inte relationerna mellan företag och kommuner vara.”

Karlstad växer så det knakar utan Mumin.
Karlstad växer så det knakar utan Mumin. Foto: Christer Wik

De argumenterar också för att Karlstad inte behöver sådana här projekt. Helt rätt. Kommunen växer så det knakar utan Mumin, med stor inflyttning och jämförelsevis låg arbetslöshet.

Moderata Svenska Dagbladet skriver att ”ännu en gång har lokala politiker fått lära sig läxan att kommunen både ska och bör koncentrera sig på sitt kärnuppdrag. Och dit hör inte att bygga grillplatser åt muminfamiljen.”

Det var inte sådana här kommentarer kommunledningen hade tänkt sig när de ville ”sätta Karlstad på kartan”. I stället får allt ett löjets skimmer över sig.

Nej, att lägga 73 miljoner kronor för att ett enskilt företag ska etablera sig kan inte vara en kommunal angelägenhet. Frågan är om det finska företaget är beredda att betala den summan utöver de 200 miljoner kronor de redan tänkt sig att investera i temaparken.

Det kan bli följden om förvaltningsrättens dom står fast. Hur stor är Muminvärldens kassa och hur långt sträcker sig tålamodet? Processen har pågått i sex år, och det är inte över än.

Det socialdemokratiska representantskapet, högsta beslutande organet, tog i november 2019 beslutet att säga ja till Mumin med en tydlig majoritet: 58 för och tolv emot.

Nu ska representantskapet få en chans i början av maj att ompröva projektet. Redan nu kliver partiet av beslutsärenden som rör Mumin. Det är bra. Det finns annat som är viktigare för Karlstad.

Förhoppningsvis har tiden och förvaltningsrättens dom fått en majoritet bland sossarna att inse att Skutberget mår bäst utan kommersiella och inhägnade Mumintroll. Naturen i sig är en tillräcklig upplevelsepark. Det borde fler partier, inte minst Miljöpartiet, inse.

Skutberget behöver inga kommersiella och inhägnade Mumintroll. Naturen i sig är en tillräcklig upplevelsepark.
Skutberget behöver inga kommersiella och inhägnade Mumintroll. Naturen i sig är en tillräcklig upplevelsepark. Foto: Fredrik Karlsson

Hela Skutberget ska vara öppet och tillgängligt för alla. Karlstads kommun har en utmärkt förebild att jobba efter. Kommunalt ägda Mariebergsskogen är en pärla fylld av pedagogiska aktiviteter och upplevelser, otroligt uppskattad av alla, inte minst barnfamiljer med tunna plånböcker.

Öppna Mariebergsskogen med Lillskogen och Naturum är en bra förebild för Skutberget.
Öppna Mariebergsskogen med Lillskogen och Naturum är en bra förebild för Skutberget.

Mariebergsskogen kostar en hel del för kommunen, dock betydligt mindre än att driva flygplatsen. Det är väl använda pengar. Likadant kan det bli på Muminfria Skutberget: friskvård och miljötänk på en och samma gång.

Artikeltaggar

Dagens NyheterLedareMariebergsskogenMuminvärldenSkutbergetSocialdemokraternaSofia Magnusson