Zlatan och potatisen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jag läser om en skog i Nerikes Allehanda.

Naturvårdaren Sebastian Kirppu är där, och benämns som ”Skogens Zlatan”. Och sen läser jag om Anders Zorn i en text från TT. Han benämns som ”Konstens Zlatan”.

Jag kan för lite om skog och konst och fotboll för att bedöma riktigheten i liknelserna. Det kan förstås vara en slump att jag stöter på två texter där någon beskrivs som en ”Zlatan” inom olika, icke fotbollsrelaterade områden. Eller så är det så vi beskriver folk nu.

Själv är jag förtjust i Rolls Royce. Inte nödvändigtvis som bil, men som liknelse. ”Hasselbackspotatisen är potatisens Rolls Royce” brukar jag tänka. Det är nästan aldrig någon som beskriver något som ”någots Rolls Royce” längre. Det känns oerhört omodernt. Beror det på att Rolls Royce tappat i status i finbilssegmentet? Att det inte framstår som det flottaste flotta längre? Jag kan för lite om bilar för att bedöma det. Jag vet egentligen för lite om potatis också, men detta är fortfarande alldeles glasklart: Det är för jävla gott med Hasselbackspotatis. Kanske är det till och med potatisens Zlatan? För han är ju inte nån gratäng i alla fall.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.