Poesi och pop om Laura då och nyss

Krönikor
PUBLICERAD:
Den 6 april 1327 fick italienske renässanspoeten Petrarca för första gången syn på Laura som han sedan tillägnade 366 dikter, men ”Tell Laura I Love Her” var inte en av dem.

Sången från 1960 som spelats in av bland andra Ray Peterson och Ricky Valance (själv var jag i tidiga tonåren förtjust i The Boppers version från 1978) handlar om Tommy som kör ihjäl sig när han försöker fixa pengar till bröllop med Laura. Enligt Wikipedia ska BBC inledningsvis ha vägrat spela den i radio och klassat låten som ”dålig smak”.

Den stämpeln har aldrig drabbat Francesco Petrarca. Kanske skulle man däremot kunna kalla hans lyrik högtravande. ”Klara och kyliga och lena vatten, där sina vackra lemmar, hon lade, den enda jag vill kalla kvinna”, heter det bland annat i Canzone 126. Men vem är jag att döma nästan 700 år senare?

Laura-lamentation och tonårstragedi handlar det hursomhelst om i både 60-talssången och Petrarcapoesin. Laura var 17 år när han började sukta efter henne vid långfredagsmässan i en kyrka i Avignon 6 april 1327. De blev aldrig ett par för hon var då redan gift sedan två år med Hugues II de Sade (ja, han var förfader till sadismens grundare Markis de Sade). Men till skillnad från Tommy i sången överlevde Francesco Laura. Hon dog dessutom olustigt nog på årsdagen av deras första möte. Den 6 april 1348 rycktes hon bort i Digerdöden. Petrarca hade då skrivit 263 dikter om och till Laura. De följande 20 åren skrev han 103 till. ”My love for her will never die”, som det heter i sången...

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.