Hoppa till huvudinnehållet

"Fick avbokningar på sammanlagt 780 000 på tre månader”

Publicerad:

En omsättning som sjönk med över 80 procent, och lån för att klara av driften.

Coronaåret har varit tufft även på Hotell Monica.

Efter några tuffa år såg Anna Hultman och Maria Kvarnlöf hur verksamheten äntligen började gå riktigt bra.

Då slog coronapandemin till och liksom den har varit obarmhärtig för hela hotell-, konferens- och restaurangbranschen råder samma läge här.

– Så fort telefonen ringde så var det avbokningar. Det var det enda, säger Anna Hultman.

– Vi fick avbokningar på sammanlagt 780 000 på tre månader. Det är mycket pengar för oss och ganska tufft, tillägger Maria Kvarnlöf.

Varslade hälften

Duon varslade omgående hälften av sina medarbetare och från att ha varit bemannade med motsvarande 6,5 tjänster är man sedan ett år tillbaka nere i 1,5 tjänst.

Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) och lokalpolitikern Tomas Pettersson (S) lyssnar intresserat. De gör en återkoppling från ett möte från förra året och återger hur den träffen präglades av en oro inför den ovisshet som väntar.

Coronapandemin har varit tuff, men när läget väl blir bättre säger sig Anna Hultman och Maria Kvarnlöf stå väl rustade efter att ha haft en riktigt bra period innan pandemin slog till.
Coronapandemin har varit tuff, men när läget väl blir bättre säger sig Anna Hultman och Maria Kvarnlöf stå väl rustade efter att ha haft en riktigt bra period innan pandemin slog till. Foto: Daniel Olausson

Läget är fortfarande ovisst, men trots den till stora delar nattsvarta vardagen är Anna Hultman och Maria Kvarnlöf hoppfulla.

Omställningsstöden har hjälpt, korttidspermitteringarna likaså, men för att säkra upp driften tvingades man också ta ett lån.

– Det var för att klara de mest akuta utgifterna med fjärrvärmen och så. Vi har stängt ned enormt mycket under vintern tack vare att vi inte haft någon beläggning, men det ligger ändå på runt 70-80 000, säger Maria Kvarnlöf.

Drabbats hårt

Hagfors är en av de kommuner som drabbats allra hårdast den senaste månaden, och man har märkt att den tredje vågen varit tuff även på hotellet.

Man är dock noga med att påpeka att hotellet är öppet, att man kan ordna konferenser för mindre sällskap och när duon kommer upp i åtta år som ägare nu i höst hoppas man också att det ska släppa.

– Vi vill väldigt gärna ha igång allt i augusti/september, säger Maria Kvarnlöf.

– Ja, vi hoppas vi får en bra höst så vi kan köra julbord och mat. Det är bra och viktigt också att konferenser och dylikt kommer igång, säger Anna Hultman.

Artikeltaggar

HagforsHotellHotell MonicaMikael DahlqvistNäringslivTomas Pettersson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.