En annorlunda påsk –biskopen hade fel

Krönikor | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Sören Dalevi, biskop.
Foto: Peter Bäcker
Förra året vid den här tiden träffade jag biskop Sören Dalevi för ett samtal inför påsk i pandemitider.

Vi pratade om att påsken skulle bli annorlunda den här gången. Men, sade biskopen: ”Nästa års påsk kommer inte vara sådan här. Det kommer att gå över.” Jag tänker inte hålla det emot honom. Vem hade kunnat ana att vi skulle stå inför ännu en pandemipåsk, en påsk där smittspridningen dessutom ligger på rekordnivåer och där covidsjuka i behov av intensivvård verkar bli allt yngre.

Återigen står vi alltså inför en annorlunda påsk. En påsk där vi inte kan träffas för att ha stora släktmiddagar eller fester med kompisarna. Det är trist, men det är så det är.

Med facit i hand hade biskopen alltså fel förra året.

Men han sa andra saker också, saker som åldrats lite bättre. Som att pandemin gjort att vi alla fått fundera över vad man har i sitt liv som är viktigt och som man är tacksam över. Och att påskens budskap är att livet har vunnit över döden och mörkret.

Det är värt att komma ihåg.

Och med viss logistikmöda fortgår vaccineringen mot covid-19. Kanske kan vi våga hoppas, både du och jag och alla biskopar, att nästa påsk i alla fall inte kommer att vara som den här.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.