Hoppa till huvudinnehållet

Åtal väckt för grova förskingringen på folkhögskola

Publicerad:
Foto: Mikael Lindblom

51-åringen som var anställd vid en folkhögskola misstänks ha köpt varor och tillskansat sig kontanter från skolan till ett värde av miljontals kronor. Nu åtalas han vid Värmlands tingsrätt misstänkt för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman.

Efter fem år: grov förskingring på folkhögskola närmar sig åtalDen misstänktes advokat: ”Det är fullständigt hårresande”

VF har tidigare berättat om fallet där den 51-årige mannen misstänks för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman – brott som ska ha begåtts under tiden som han varit anställd vid en folkhögskola i Värmland. Målsägande i målet, som huvudman för folkhögskolan, är Region Värmland.

Listan på den misstänkta brottsligheten är lång. Mannen ska ha köpt allt från byggmaterial till träd, fårskinn, kikare och tapeter i regionens namn – och han ska dessutom ha lagt beslag på kontanter som deltagare på skolans sommarkurser betalat.

Åklagaren menar att mannen på detta vis totalt förskansat sig runt 5,5 miljoner kronor mellan åren 2012 och 2015.

Av det åklagaren lagt fram som bevisning finns bland annat vittnesmål från ett ett 40-tal personer. Flera av dem har liksom den 51-årige mannen varit anställda vid folkhögskolan. Andra företräder företag som levererat varor som beställts i Region Värmlands namn men som 51-åringen sen ska ha lagt beslag på.

Det var 2015 som Region Värmland valde att polisanmäla 51-åringen efter att de börjat titta närmare på kontanthanteringen rörande sommarkurserna. I samma veva valde regionen också att avskeda mannen.

51-åringen förnekar brott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov förskingringRegion VärmlandTrolöshet mot huvudmanVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.