Hoppa till huvudinnehållet

Alla får inte en stilla vecka

Publicerad:
Reporter Peter Franke
Peter Franke
peter.franke@vf.se
Dessvärre blir det ingen stilla vecka på landets covid-19-avdelningar i år heller.
Dessvärre blir det ingen stilla vecka på landets covid-19-avdelningar i år heller. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi är mitt i stilla veckan, strax före en av årets finaste helger: Påsken. Men för alla väntar inte lugn och ro. Personalen på intensivvårdsavdelningarna får inte sina välbehövliga och efterlängtade semesterdagar. Det ökande smittspridningen och det växande trycket på sjukvården sätter stopp för det.

Läget är allvarligt. Socialstyrelsen rapporterar att antalet som vårdas på iva har ökat sedan förra veckan. De flesta regioner räknar med att det blir värre den närmaste tiden och styr om resurser för att möta den förmodade ökningen.

Det gör att regionerna inte kan bevilja ledighet för vårdpersonalen i påsk. SR Ekots enkätundersökning visar att vid 23 av 44 sjukhus har personal nekats semester. I julas var det ännu fler som inte lät personalen vara ledig: 36 av 44 sjukhusledningar sade nej.

– Vad är alternativen när vi fortfarande har svårt sjuka patienter som är i behov av vård", undrar Patrick Nzamba , HR-direktör vid Region Jönköping.

Nej, det är nödvändigt att behålla tillräcklig bemanning, men det sliter hårt på en redan trött personal. De riskerar att göra ett sämre jobb och det kan gå ut över patienterna, varnar skyddsombudet och undersköterskan Marco Johansson vid sjukhuset NäL i Trollhättan i SR Ekot.

Regeringen har skjutit till ekonomiska resurser till regionerna, men mer pengar räddar inte situationen när personalstyrkan går på knäna och dessvärre får räkna med att göra det ett bra tag till.

Visst går att det att diskutera och recensera den svenska coronastrategin. Visst är det förfärligt att över 13 000 svenskar har avlidit i covid-19. Visst är det förskräckligt att äldreomsorgen var så dåligt rustad för en pandemi.

Men det personliga ansvaret går inte att komma ifrån. Det är inte det som händer i regeringshögkvarteret i Rosenbad eller hos Folkhälsomyndigheten som avgör när viruset är tillräckligt tillbakapressat så att vi kan återgå till ett normalt liv.

Det är hur vi var och en sköter eller missköter oss som sätter slutdatum för eländet. Därför är det illavarslande att landets länsstyrelser i sin veckorapport slår larm om att många inte längre följer coronarestriktionerna.

Slutsatsen är att ”en betydande del av allmänheten inte uppfyller sitt ansvar enligt smittskyddslagen”. Tvärtom, länsstyrelserna får många frågor från privatpersoner om hur de kan agera för att inte träffas av covid-19-lagen, till exempel när det gäller planerade bröllop och studentfester.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en digital pressträff om coronarestriktioner på onsdagen.
 Nu förlängs restriktionerna till 3 maj.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en digital pressträff om coronarestriktioner på onsdagen. Nu förlängs restriktionerna till 3 maj. Foto: Anders Wiklund/TT

Hur svårt kan det vara? Myndigheternas råd kräver inte direkt en doktorsexamen. De är enkla, lätta och svåra att misstolka. Regeringen och Folkhälsomyndigheten påminde om dem igen när de förlängde restriktionerna för restauranger, gym, köpcentrum med mer mera till 3 maj.

Det gäller att hålla i och hålla ut. Någon gång återvänder vardagen igen. Ju bättre vi sköter oss desto tidigare kommer det att ske.

Det blir inte bara en lugn stilla vecka för oss. Även påskhelgen kommer att firas i stillhetens tecken.

Det blir som ifjol. Inget umgänge med barn och barnbarn, trots att vi längtar kolossalt. Långfredagen blir som den var förr i världen, för inte så länge sedan. Inga biobesök, inga danstillställningar eller andra nöjen.

Det är inga stora uppoffringar. Att följa myndigheternas enkla råd är det minsta man kan göra för att vårdpersonalen någon gång ska få den ledighet de så innerligt väl förtjänar. Det blev inte den här påsken heller.

Ett stort tack till alla som drar på sig plastförkläden, visir och munskydd i påskhelgen på landets sjukhus. Ni är värda mer betalt, bättre arbetsvillkor och fler kollegor. Det får bli en viktig men dyrköpt lärdom av pandemin.

Artikeltaggar

FolkhälsomyndighetenJohan CarlsonLedareRegionerSocialstyrelsenSR EkotStefan Löfven