Insändare: Destruktiv bilkultur i Arvika

Insändare
PUBLICERAD:
Höga ljud och avgaser är ett stort problem i Arvika.
Foto: Johansen, Erik
Det är liksom ingen idé att låtsas. I Arvika så råder en destruktiv bilkultur som man försöker framställa som gemytlig och trevlig.

Diskussionen stannar inte bara vid vad som kommer ur högtalarna utan även ur avgasrören och motorerna. Ställ dig i stadsparken en lördagskväll. Från kurvan vid småbåtshamnen upp till polisstationen så kan uppemot 25 bilar cirkulera. Ungefär fem av dessa spelar musik för högt, vilket är fem för många. Det blir bara konstigt när resterande tjugo menar att dessa fem är "rötäggen". Resten kör fram och tillbaka och avger ett motorljud samt avgaser som får hela staden att stinka. Har man följt miljödiskussionen något så framstår Arvikas motorburna entusiaster som ignoranta. När man ska gå över ett övergångsställe så riskerar man att bli påkörd av en chaufför som lägger mer fokus på låtbyte via mobiltelefonen än att framföra fordonet på ett säkert sätt. Det blir sedan ett depåstopp vid återvinningsstationen i stadsparken där cirka sex bilar står på tomgång i nästan en timme, innan "varvet" fortsätter runt familjehus där föräldrar tittar ut på de "basande" bilarna genom huset fönster. På morgonen efter ligger det skräp runt alla containers vid återvinningsstationen. Det som är mest löjeväckande är att från stadsparken så kan man se både polisstation och kommunhus. I Arvika så sker alltså en rad olagligheter runt polisstationen utan att något händer. Den så kallade "föreningen" för motorburna har säkert goda ambitionerna, men problemet är att föreningens intresse endast är att driva frågan om att förpesta Arvika innerstad, både med ljud, avgaser och annat antisocialt beteende. Politiken står ju handfallen eftersom lagstiftarna mjäkar med och är rädda för att faktiskt ta tag i frågan. Polisen är underbemannad så stationen står där som ett tomt skal. Om lagstiftning och verkställande myndigheter är satta ur funktion så är det dags för samhällets medborgare att själva ta tag i de problem de upplever. För det här håller inte.

De elva som lyfter riksdagslön i Värmlands valkrets borde gå ut på bred front mot problemet istället för att skryta om att de "under frågestunden frågat ministrar om vad de gjort för att motverka störande ljud från bilar".

Det är vi som äger problemet men ni, våra representanter, lyfter inte bladet från munnen. Gissningsvis för att ni är rädda för den kritik det skulle innebära att trycka lite folkvett i huvudet på vuxna som anser att körkort är en mänsklig rättighet, dock noll skyldighet. Jag frågar därför samtliga riksdagsledamöter : Vad gör ni för att få till en lagstiftning som kommer svara mot de problem som Arvika upplever?

Trött

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.