I brevlådan hos vårdcentralen låg plötsligt en handskriven lapp med ett enda budskap: ”Ta ut mig härifrån eller så dör jag”.
Ropet på hjälp kom från en kvinna som under lång tid misstänks ha blivit misshandlad och kontrollerad av sin make.
– Det har kunnat sluta illa då hon har levt under våld och ständiga dödshot under en lång tid, säger kvinnans målsägandebiträde Rim Khames.
När personalen på vårdcentralen i Värmland sedvanligt tömde sin brevlåda en dag i februari i år hajade de till. På en förtryckt sida om receptförnyelse hade en kvinna skrivit flera hjärtskärande budskap.
”Hjälp, ring polisen och Kvinnojouren. Snälla, tack”, ”hjälp mig snälla”, ”utan hjälp kommer jag inte bort från honom”, ”kan inte ringa för min man bevakar var jag ringer, har bara en telefon”.
Ytterligare en lapp dök snart upp med liknande budskap: ”ta ut mig härifrån eller så dör jag”.
Greps odramatiskt
Vårdpersonalen reagerade kraftfullt och kallade kvinnan till ett besök. Med sig hade hon smusslat en utriven annons från Tjej- och kvinnojouren, och där hon skrivit ned fler rop på hjälp.
Enligt uppgifter till NWT ska maken då ha varit med och betett sig nervöst.
Med all anledning skulle det senare visa sig, polisen blev varse om det hela och kunde gripa honom tämligen odramatiskt. Han har suttit häktad misstänkt för grov kvinnofridskränkning sedan 26 februari.
För när polisen började undersöka fallet upptäckte de snart att kvinnan som vädjat om hjälp hade blivit utsatt för dödshot, trakasserier och våld under närmare ett års tid. Mannen ska även ha kontrollerat parets enda telefon och knappt släppt henne ur sikte.
Åklagaren Marcus Nyman väckte under fredagen åtal mot mannen från Värmland och själva brottet handlar om 29 olika punkter.
Dels misstänks han ha klippt av, alternativt rakat av, kvinnan sitt hår, misshandlat henne upprepade gånger, slagit mot kvinnans huvud med en spade och sparkat henne. Vid flera tillfällen har han misshandlat henne så grovt att näsan blivit felställd. Detta är bara en del av alla händelser hon nu kommer vittna om under huvudförhandlingen som inleds under april.
– Min huvudman är rädd och känner en oro inför den kommande rättegången, säger Rim Khames från advokatbyrån Sörmdal AB och fortsätter:
– Vi har framfört till domstolen att det finns en önskan om att delta från annan ort och vi väntar nu på besked i den frågan.
Hur kom hon på idén med lapparna?
– Eftersom min huvudman stod under kontroll och saknade telefon använde hon sig av handskrivna lappar i ett försök att få hjälp från allmänheten. Det har kunnat sluta illa då hon har levt under våld och ständiga dödshot under en lång tid.
Mannen nekar helt till brott, men åklagaren har bland annat kallat kvinnans son som vittne då denna ska ha sett både skador och tillfällen då mannen slagit hans mor.