Hoppa till huvudinnehållet

S-markering i dammfrågan – vill rädda sjöar och vattendrag

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) driver frågan, med gott stöd av kommunalråden Peter Jonsson (S), Hans Jildesten (S), Mathias Lindquist (S), Åsa Hååkman Felth (S), samt oppositionsrådet Tomas Pettersson (S), vars kommuner nu kan tycka till i Vattenmyndighetens remissrunda.
Riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S) driver frågan, med gott stöd av kommunalråden Peter Jonsson (S), Hans Jildesten (S), Mathias Lindquist (S), Åsa Hååkman Felth (S), samt oppositionsrådet Tomas Pettersson (S), vars kommuner nu kan tycka till i Vattenmyndighetens remissrunda. Foto: Daniel Olausson

Med målsättningen att låta allmänintresset få en större inverkan vid beslut om dammutrivningar fortsätter Socialdemokraterna driva frågan.

– Nu har vi möjlighet att tycka till och vi ska ta chansen. För oss är det jätteviktigt att ha kvar så många sjöar som möjligt, säger Tomas Pettersson (S), oppositionsråd i Hagfors kommun.

Läs också

Vattenmyndighetens förslag på åtgärder rörande Sveriges vattenmiljöer är ute på remiss. Det rör den sista cykeln i EU:s vattendirektiv och ska gälla för de kommande fem åren.

Det är utifrån den premissen som socialdemokratiska toppolitiker från fem kommuner samlats vid sjön Grängens södra ände den gråmulna måndagsförmiddagen.

Och de har sällskap av riksdagsledamot Mikael Dahlqvist (S), som driver frågan på nationell nivå. Efter den motion han lade fram i höstas säger han sig ha fått en del respons rörande utrivningshotade dammar i landet, och han lämnade på måndagen in en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på ämnet.

– Men jag blir konfunderad, säger han.

– När jag tittar på riksdagens mål så är ett av dem högre kvalitet i bäckar och vattendrag, men det är också väldigt tydligt skrivet att det är viktigt att behålla sjöar för rekreation, kulturminnen och att de förvaltas för framtida generation. Och just balansen mellan allmänintresse, vattenkvalitet och andra intressen är ojämn just nu.

Föremål för utrivning

Själva platsen för pressträffen är förstås inte slumpvis utvald. Här är dammen vid Föskeforsälven föremål för eventuell utrivning vilket gör att Grängen strax väster om Ekshärad riskerar bli mer eller mindre torrlagd.

Några av politikerna påtalar att allmänhetens vetskap om dammproblematiken är låg, det är framför allt i samband med att dammar hotas av utrivning som aktionsgrupper bildas, som den som syftar till att rädda sjön Grängen.
Några av politikerna påtalar att allmänhetens vetskap om dammproblematiken är låg, det är framför allt i samband med att dammar hotas av utrivning som aktionsgrupper bildas, som den som syftar till att rädda sjön Grängen. Foto: Daniel Olausson

Ärendet i sig är inte unikt. Det konstateras flera gånger att hela Bergslagen kryllar av dammar och hur förödande det vore ur flera perspektiv om de skulle rivas ut. Det konstateras också hur alla vattensystem hänger ihop, hur lätt kommunerna som attraktionskraft väger i sammanhanget och en tydlig känsla av brist på kontroll är påtaglig hos lokalpolitikerna i länet, som de kallar för något av ett försökslän i frågan.

– Man kan göra undantag vid de sjöarna som drabbar någon allra mest, och de måste vi använda, säger Tomas Pettersson.

– Men idag är det ungefär som att lagstiftaren säger att möjligheten finns, men man ser att länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen inte använder sig av det. Här kanske det krävs en lagskärpning. Förhoppningen är nu att vi ska överklaga det här åtgärdsprogrammet så att det blir skärpning och det görs tydligare att man kan göra undantag för att ta hänsyn till dem som lever på platserna där sjöarna finns idag.

– Vi ligger i på alla nivåer och gör allt vi kan för att få till en rimlig lösning. Vi är inte mot bra vattenkvalitet eller att säkra upp biologisk mångfald, men det går att göra det på många sätt och vi är ute efter att hitta en mjukare övergång, säger Mikael Dahlqvist.

Artikeltaggar

EkshäradHagforsHans JildestenMathias LindquistMikael DahlqvistMiljöPer BolundPeter JonssonSocialdemokraternaTomas PetterssonVärna GrängenÅsa Hååkman Eriksson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.