Toppjuristen blev rättshaverist

Ledare
PUBLICERAD:
Toppjuristen Göran Lambertz liknar mest en rättshaverist i dag.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Att bevisningen inte räckte för att väcka åtal mot Göran Lambertz var ingen överraskning. Nio av tio våldtäktsanmälningar leder inte till någonting för den misstänkte mannen. I det här uppmärksammade fallet ser sig den profilerade juristen som det enda offret. Det är upprörande och sorgligt. Det är som om #metoo inte har hänt.

Åklagaren Annika Bokefors besked att brott inte kan styrkas var väntat. Hon bedömde att bevisningen inte skulle räcka för en fällande dom. Det fanns inga vittnen. Som så ofta stod ord mot ord. Då är det inte lätt att styrka att det bortom rimligt tvivel har skett ett övergrepp, trots den nya samtyckeslagen.

Det faktum att så många våldtäktsanmälningar läggs ner gör att kvinnor tvekar att gå till polisen av rädsla att inte bli trodda. I stället håller de tyst. Vad är det för mening att anmäla om gärningsmannen nästan alltid går fri?

Men förre justitiekanslern och justitierådet Lambertz är arg och besviken på rättsväsendet av en helt annan anledning. Han tycker att förundersökningarna kring misstänkta sexbrott är på tok för dåliga. Sett ur ett manligt perspektiv naturligtvis.

Han glömmer att både tingsrätt och hovrätt tyckte att det var rätt av åklagaren att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Vilken annan ordning är det han vill ha? Ska rättsväsendet strunta i våldtäktsanmälningar?

”Skadan för mig består dels i själva frihetsberövandet med det lidande det innebär, dels i en avsevärd publicitetsskada med betydande integritetskränkningar”, skriver Lambertz i en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt. Han har dessutom polisanmält kvinnan både för falsk tillvitelse och våldtäkt (!).

Han kräver en miljon kronor i skadestånd från staten. Det är ett fantasibelopp. Justitiekanslerns praxis är att lidandet i normalfallet ger rätt till 30 000 kronor för den första månaden. Med tanke på att Lambertz satt två veckor i häktet är 15 000 kronor en rimlig ersättning.

Den ”avsevärda publicitetsskadan” har dessutom Lambertz åsamkat sig själv. Det var på hans egen begäran som försvarsadvokaten gick ut med namnet efter häktningen. Först då valde vissa medier att namnge honom. Andra avstod av pressetiska skäl.

Det var Lambertz som bjöd in till den bisarra presskonferensen utanför mexitegelvillan i Uppsala. Där bjöd SVT på ett publicistiskt haveri när de direktsände hans ”försvarstal”, som blev ett ”förtalstal” av den unga kvinnan.

I efterhand ångrar ansvarige utgivaren Charlotta Friborg att SVT direktsände och gav Lambertz chansen att smutskasta kvinnan. Det är lätt att vara efterklok, men en ansvarig utgivare måste alltid tänka efter före. Annars väntar som nu ett antal anmälningar till Granskningsnämnden.

På ett uppsluppet sätt och med ett flin på läpparna utmålade Lambertz kvinnan som en opålitlig lögnare, som han tog heder och ära av. Själv ville han framstå som ett offer, svag i ”köttet och anden” och förförd av kvinnan.

Han såg henne som ett ”extrabarn”, men erkände att han blev lite ”kladdig” när han dricker. Ja, nog liknar han mer en kåt ”sugar daddy” än en mentor i juridiska spörsmål.

Kvinnans målsägarbiträde Clea Sangborn är orolig över sin klients hälsa efter vad hon har utsatts för inför en stor publik. Hatet och hotet mot henne flödar i sociala medier. Någon chans att ge sin version av julaftonsnatten har hon inte fått. En polisanmälan om förtal mot Lambertz är troligen att vänta.

Den forne toppjuristen har ramlat ner från sin piedestal med buller och bång. Förtroendet för honom var redan tidigare lågt efter hans omdömeslösa agerande kring Thomas Quick. Nu är det definitivt nere på botten. Göran Lambertz påminner mer om en rättshaverist är en toppjurist.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.