Hoppa till huvudinnehållet

Residensparken ska få en ansiktslyftning

Publicerad:
Residensparken ska få en ansiktslyftning under sommaren och stå klar i höst. Det ska bland annat bli en hängyta mot Klarälven.
Residensparken ska få en ansiktslyftning under sommaren och stå klar i höst. Det ska bland annat bli en hängyta mot Klarälven. Foto: ILLUSTRATION: Karlstads kommun

Residensparken i Karlstad ska rustas upp.

En ny entré, ny belysning, nya planteringar och grönytor för spontanlek ska finnas på plats under hösten.

Den tunga maskinerna som användes för att bärga restaurangfartyget Båten satte sina spår i Residensparken. Den kortsiktiga lösningen blev att fylla delar av parken med sand och solstolar.

Nu avser kommunen att rusta parken på längre sikt.

– Det tillfälliga strandhänget var mycket uppskattat av Karlstadsborna därför har vi valt att ha kvar det. Nu blir det i mer ordnad form och med en yta intill för rullstolar och barnvagnar, säger Louise Thyberg, landskapsarkitekt och projektledare för upprustningen, i ett pressmeddelande.

En ny entré, från korsningen mellan Älvgatan och Järnvägsgatan, ska tillskapas. Där kommer ett nytt gångstråk i formen av en halvmåne att löpa mot och längs med Klarälvens kant. Promenadstråket har tidigare funnits i parken.

– Residensparken är en central plats i Karlstad med en vacker vy över älvrummet som vi vill ta vara på. Här skapar vi en modern mötesplats med spår av Karlstads historia där både besökare och Karlstadsbor kan umgås och trivas, säger Erik Nilsson (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, i pressmeddelandet.

På älvsidan av promenadstråket behålls sandstranden som är tänkt att bli en hängyta med bord och solstolar. På andra sidan om stråket tänker sig kommunen grönytor för spontanlek.

I stället för sommarblommor kommer Residensparken att få perenna växter.

– Genom de perenna planteringarna får vi en mer hållbar växtlighet som även gynnar våra pollinatörer som fjärilar och bin, säger Louise Thyberg i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadResidensparken

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.