Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen Löfven sviker hbtq-ungdomar

Publicerad:
”I ett jämställt Sverige har hedersförtryck och omvändelseterapi inte någon plats”, skriver riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) tillsammans med två partikollegor.
”I ett jämställt Sverige har hedersförtryck och omvändelseterapi inte någon plats”, skriver riksdagsledamoten Arman Teimouri (L) tillsammans med två partikollegor. Foto: Svein Ove Ekornesvåg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det slår knut i magen. Tidigare i veckan rapporterade SVT om “Filip” som tvingas hålla sin sexualitet hemlig, livrädd för släktens agerande. Han riskerar att skickas utomlands för att “bota” hans sexualitet. Det är hög tid att regeringen slutar blunda för det vidriga hedersförtryck som drabbar hbtq-personer.

Filip är långtifrån ensam. Många hbtq-ungdomar som är utsatta för hedersrelaterat förtryck och har en bakgrund i väldigt religiösa hem har utsatts för någon form av omvändelseterapi.

Omvändelseterapi är behandling som helt falskt påstår att man kan ”botas” från den sexuella läggning eller könsidentitet som man föds med. Det innefattar ofta påtryckningar och tvång för att personen inte längre ska identifiera sig som hbtq-person eller inte ge uttryck för den delen av sin identitet. En kränkning på högsta nivå.

Trots att sjukdomsstämpeln togs bort för över 40 år sedan blir svenska ungdomar fortfarande tvingade att besöka präster, imamer eller självutnämnda amatörpsykologer för att bli renade från onda andar. Självklart är behandlingen helt verkningslös, men den skadar och kränker personen som utsätts för den.

Därför fördöms företeelsen av WHO och erkända medicinska och psykologiska institutioner världen över. Ändå överlever omvändelseterapin och svenska hbtq-ungdomar hotas att utsättas för den.

Uppfostringsresor innebär att familjen lurar sina barn till hemlandet för att där bli av med det “skamliga” beteendet. Resorna är till för att bevara och upprätthålla familjens anständighet och föreställning om heder. De tvingas underordna sig hedersstrukturer som de här i Sverige försöker frigöra sig från. Väl där blir de av med sina svenska pass och överlämnas till släktingar utan möjligheter att ta sig hem till Sverige. Det drabbar särskilt unga flickor och hbtq-personer.

Hedersvåld skiljer sig generellt från våld som förekommer i andra sammanhang. Medan annat våld är individuellt utfört och kollektivt fördömt är hedersrelaterat våld däremot ofta kollektivt planerat och utfört samt kollektivt sanktionerat. Därför är kampen mot hedersförtryck djupt grundad i den liberala ideologin. När tiotusentals unga personer lever i total ofrihet mitt i det svenska samhället är det vår skyldighet att försvara deras rätt att fritt få forma sitt egna liv och sin egen identitet.

Liberalerna har redan tvingat regeringen att gå med på att kartlägga fenomenet omvändelseterapi. Utan mer information kan inte våra gemensamma resurser användas på bästa sätt. Men det räcker inte. Vi föreslår nu fler åtgärder för att motverka omvändelseterapi, uppfostringsresor och andra former av hedersrelaterat våld och förtryck.

Förbjud omvändelseterapi. Vi vill införa ett uttryckligt lagbrott som omfattar de fall där “olaga tvång” inte går att bevisa men där individen i praktiken blir tvingad av ett kollektiv att bli behandlad för sin läggning.

Krafttag mot uppfostringsresor. Det måste bli svårare för föräldrar att säga upp sina barns svenska medborgarskap utan att det först har prövats i domstol. Vi vill också införa ett nationellt center för bortförda barn som bland annat får i uppdrag att hämta hem barn som förts ur landet mot sin vilja.

Regeringen Löfven har svikit svenska hbtq-ungdomar. I ett jämställt Sverige har hedersförtryck och omvändelseterapi inte någon plats.

Arman Teimouri (L)

Riksdagsledamot

Robert Hannah (L)

Riksdagsledamot

Christoffer Heimbrand,

Ordförande Liberala Studenter

Artikeltaggar

Arman TeimouriDebattLiberalerna