Snälla FHM – hjälp oss här hemma!

Krönikor
PUBLICERAD:
Sofia Wretling efterfrågar en formell lista över hemma-restriktioner.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Jag befinner mig i en dokusåpa. Och jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Jag upplever en ”Truman show” med mig själv i huvudrollen. Som att jag vore med i Big Brother men istället för ett genomtänkt castat gäng för bästa Tv-underhållning, har jag blivit ihopsatt med min egen familj. Samma människor dag ut och dag in, identiska kommentarer. God morgon, godmiddag, god kväll. Dagarna flyter ihop, vad är jobb och vad är privatliv och hur kommer det sig att jag inte ens har lagt märke till allas egenheter och ovanor tidigare?

Nej, det är banne mig dags att FHM ägnar mer tid att titta på restriktioner och rekommendationer för distansarbete istället för hur vi beter oss utanför hemmet… jag ÄR ju aldrig utanför hemmet! Så i brist på sådana har jag nu tagit saken i egna händer och föreslår därför en lista till dess att FHM upprättat sina (några av FHM:s nuvarande restriktioner funkar även hemma):

1.Håll minst två meters avstånd.

En sund och respektfull inställning som krävs även inom familjen för att inte inkräkta på varandras integritet och förhindra irritationer som kan leda till missöden. Som när åttaåringen låste in sig på toaletten och vi var tvungna att skruva av hela dörren för att få ut honom.

2. Håll humöret uppe.

Det hör till god ton att även om en har dåligt morgonhumör och är van att ha hemmet för sig själv inte börjar dagen med att tvinga ut resten av familjen i minusgrader bara för att få lite egentid.

3. Sitt still när du pratar i mobilen.

Det gäller även vid trådlösa lurar och för guds skull, sänk rösten. Det funkar inte att gå omkring med trådlösa hörlurar och prata högt (väldigt högt) dagarna i ända (läs: Olof). Det är helt omöjligt att genomföra ett digitalt möte utan att någon kommenterar det störiga bakgrundsljudet från någon i mötet (läs: moi!).

4. Upprätta ett rumsbokningssystem.

Det är egoistiskt att köra ”först till kvarn”-principen på rummet med bäst uppkoppling. Själv irrar jag planlöst runt med min laptop och försöker hitta en tyst vrå att sitta ostört i, utan att för den skull komma för långt ifrån routern och genomlida hackiga webbinarium.

5. Allt ditt är mitt.

När jag en väl hittat mitt ”kontor för dagen” bland dinosaurier och Pokémon, är det INTE okej att slänga upp dörren och utbrista: ”Vad gör du i mitt rum?” På vilket jag svarar irriterat: ”Bara för att du slutar 13.30 gör inte jag det!” Den bästa tiden på dygnet, både när det gäller arbetsro och wifi är mellan 23.00 och 06.00.

6. Inför kortkommandon.

Precis som förprogrammerade sms-svar bör lappar skrivas och lamineras med svar som:

”Jag kan inte prata just nu, jag jobbar”, ”Jag svarar dig om en stund”, ”Jag är upptagen, syns inte det!” Bara för att jag rent visuellt syns betyder det inte att jag är verbalt tillgänglig 24-7.

7. Lämna mötet om du behöver uppsöka toaletten.

Nej, det är inte ok att bara stänga av ljudet och med halvöppen dörr utföra sina behov. Det stör oss andra. Dessutom blir både spolning och byte av toarulle lätt bortprioriterat.

8. Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Sitter ihop med punkt 7. Det bör även inrättas krav på att skriva upp på handlingslistan när tvålen är slut. OBS! Gäller även toapapper.

9. Hosta och nys i armvecket.

Absolut, men släng då tröjan i tvätten om du ser den minsta antydan till snor sitta fastklibbat i tyget, det är inte fräscht. Och det syns!

10. Gå endast in en familjemedlem i matvarubutiken.

Gärna för mig, hittar jag en enda anledning att få lite egentid sticker jag gärna till affären bara för att köpa en avokado till kvällsmackan. Frihetskänslan av att slänga sig på hojen, andas frisk luft och skruva upp volymen i lurarna och sjunga högt till Aretha Franklins ”Think”, känns som lyx i tillvaron och är det närmaste egentid jag kan komma.

Efter att i ett års tid varit instängd i mitt eget hem tillsammans med övriga familjemedlemmar börjar toleransnivån nå sitt yttersta. Så snälla FHM, hjälp mig! Mina förslag här ovan kan vara en bra utgångspunkt för er när jag nu ber er sätta ihop en mer formell lista över hemma-restriktioner. Tack på förhand!

Ps.

Men visst har en blivit lite folkskygg av att ha varit instängd så länge? Det är som att en inte riktigt vet hur en ska bete sig. I mataffären gömmer jag mig mellan hyllorna om jag ser någon bekant för att inte avslöja att jag missade borsta tänderna i morse. Och om jag verkligen måste upp till kontoret smyger jag längs väggarna i korridoren och hoppas på att utföra mitt ärende utan att bli upptäckt av en kollega som vill prata väder. Hur gör en?

Foto: Hasse Holmberg / TT

FHM är en myndighet för folkhälsofrågor och som just därför bör stötta och förebygga ohälsa även hos individer instängda i sitt eget hem.

Dokusåpa är en blandning av en följetång och dokumentär, där en grupp människor filmas under ovanliga förhållanden en längre tid. Precis som pandemin – lång och verklighetsbaserad.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.