Utan kultur går samhället under

Ledare
PUBLICERAD:
Elever spelar gitarr och sjunger i Kulturskolan i Stockholm. Nu kräver sossarna i Stockholm att det ska finnas kulturskolor i hela landet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pandemin har blottlagt många brister i samhället. Men coronaviruset har också visat vad människan behöver. Mat, husrum och hälsa är såklart viktigast, men utan kultur blir vi inte hela människor.

Socialdemokraterna har länge prioriterat ner kulturpolitiken. Det var ett misstag av Socialdemokraterna att ge kulturdepartementet till Miljöpartiet efter valet 2014. Inget ont om kulturministrarna Alice Bah Kuhnke eller Amanda Lind, de har gjort fina insatser och vet kulturens värde.

Men Miljöpartiet är ett liberalt parti som inte ser behoven av en jämställd kulturpolitik. Det gjorde sossarna förr, till exempel under Bengt Göranssons tid som kultur- och skolminister. Nu vill partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar göra kulturen till en profilfråga inför valet nästa år. Det gör hon helt rätt i.

Vid Stockholmsdistriktets kongress i helgen klubbades 25 radikala reformförslag. De vill ha kulturskolor i hela landet och skolbibliotek med skolbibliotekarier.

De vill att estetiska ämnen ska vara obligatoriska i grund- och gymnasieskolan plus att barnen ska få möta både levande konstnärer och skådespelare under skoltiden. De föreslår fri entré även till regionala museer och efterlyser en ny stor media- och kulturpolitisk utredning.

Det är kloka förslag för en politik som kan ge kultur till alla från början, oavsett föräldrarnas inkomster och utbildningsnivå. Analyser visar att den offentliga kulturen i dag i stor utsträckning mest är till för storstadsbor med goda inkomster och hög utbildning.

Kulturen har som så mycket annat marknadsanpassats. Folkbildning, inflytande och delaktighet är inte längre lika viktigt. I kommuner där den nya högerkoalitionen M-KD-SD styr ger de sig på biblioteken, studieförbunden och det fria konsten.

Men Dagens Nyheters oberoende liberala ledarsida sågar de socialdemokratiska kulturförslagen. Om bara partierna låter kulturpolitiken ”frodas i fred så kommer den att bli både jämlik och ojämlik i en salig blandning”, skriver tidningen. Det är fel i sak och mest en naiv liberal förhoppning.

Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson (S), får gärna bli nästa kulturminister.

I dag går många barn miste om den bildningsresa de kunde göra för 20-30 år sedan. Lawen Redar är själv ett levande exempel på hur mycket kulturen i skolan kan betyda.

I ett debattinlägg i Dala-Demokraten ger hon DN:s ledarsida ett personligt svar: ”Jag talar förstås i egen sak. Men utan Für Elise som Åsa lärde mig spela på pianot på kulturskolan, Cilla i skolbiblioteket, min baskettränare Malin, hemspråkslärare Aso och bildlärare Anders hade varken jag eller min familj fått växa i det svenska språket, kulturen och identiteten.”

Bättre kan det inte sägas. Ska alla bli delaktiga och inte bli lämnade utanför är kulturen ett oerhört viktigt verktyg.

Kultur bör inte mätas i lönsamhetstermer, men det är ändå det som ständigt görs. Javisst ger konserter, kulturfestivaler och teaterföreställningar intäkter till besöksnäringen, men kulturens värde handlar inte om kronor och ören utan är något större än så.

Jag hittar en artikel av författaren Peter Mosskin, skriven 2010, som sammanfattar läget på ett utmärkt sätt:

”Kultur är ett olönsamt kitt som påverkar samhällets själ.

En olycksfallsförsäkring mot tröstlöshet, penningfixering och psykisk ohälsa.

Kort sagt: utan kultur går ett samhälle under hur bra budgeten, inflationen och orderingången än är.”

Ja, vad vore livet utan böckerna, tidningarna, konsten, musiken och teatern? Ganska tomt och innehållslöst enligt min mening. Och det behövs insatser redan när barnen är små för att de ska upptäcka glädjen och fantasin som göms i kulturen.

Kulturen ska stå fri från partierna och staten, men den behöver offentligt stöd för att kunna bli en tillgång för alla. Den är alldeles för viktig för att överlåta till marknaden, eller bevare oss väl till Sverigedemokraterna. Därför får nästa kulturminister gärna heta Lawen Redar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.