Hoppa till huvudinnehållet

Efter fem år: grov förskingring på folkhögskola närmar sig åtal

Publicerad:
Inom kort blir med största sannolikhet förskingringshistorien en sak för Värmlands tingsrätt. Åklagare Jan-Eric Nyman har gått igenom de närmare 1 900 förundersökningssidorna och väntas väcka åtal innan månadsskiftet mars/april.
Inom kort blir med största sannolikhet förskingringshistorien en sak för Värmlands tingsrätt. Åklagare Jan-Eric Nyman har gått igenom de närmare 1 900 förundersökningssidorna och väntas väcka åtal innan månadsskiftet mars/april. Foto: Peter Bäcker

Senhösten 2015 polisanmälde Region Värmland en anställd på en folkhögskola för grov förskingring. Nu – 5,5 år senare – närmar sig ärendet åtal. För de som berördes av den misstänkte mannens framfart har det varit en svår tid:

– Jag har mått fruktansvärt dåligt av det här, säger en pensionerad kollega som VF pratat med.

Det handlar alltså om ett riktigt långbänksfall som till slut får sin upplösning. Orsaken till dröjsmålet handlar om prioriteringar och otur: förmögenhetsbrott hamnar lägre i ranking än exempelvis vålds- och sexualbrott, samtidigt som de ofta är komplicerade och tidsödande. I just detta fall har dessutom två ansvariga åklagare fått dra sig ur av tvingande skäl.

I oktober togs dock den pensionerade åklagaren Jan-Eric Nyman in för att leda detta och ytterligare ett utdraget ärende till åtal. Och nu är det nära:

– Mitt förordnande går ut den sista mars och jag har förhoppning om att kunna fullgöra det uppdrag jag fått, skriver han i ett mejl till VF.

Brotten som den 51-årige mannen misstänks för är grov förskingring samt grov trolöshet mot huvudman, och målsäganden är alltså Region Värmland som är huvudman för folkhögskolan där han arbetade.

Förundersökningen omfattar nära 1 900 sidor, trots att den begränsats till tre år bakåt i tiden från 2015. Under de få åren handlar det om cirka 5,5 miljoner kronor som mannen misstänks ha förskingrat eller tillskansat sig på annat sätt.

Mer eller mindre snillrika metoder

Hur har han då gått till väga? På en rad olika mer eller mindre snillrika sätt. VF har varit i kontakt med flera personer med insyn i skolans verksamhet under de år då mannen jobbade där, och varningssignaler fanns tidigt.

En före detta kollega anade oråd redan när mannen anställdes, och allt eftersom denne steg i graderna tilltog oron:

– Redan i början av 2000-talet började det levereras saker till skolan som vi inte beställt, saker vi inte hade användning för. Villafärg, maskiner och så vidare. En massa svindyra japanska blodlönnar dök upp och försvann, och senare visade det sig finnas en blodlönnallé upp till XX hus.

Utöver detta försvann även dyrbar konst från skolan och en rad andra mystiska saker inträffade. Oftast med 51-åringen i centrum. Kollegan tog farhågorna vidare till den högste ansvarige för skolan, men fick inget gehör. Snarare tvärtom.

”Fick ingen löneförhöjning på tre år”

– Jag fick ingen löneförhöjning under tre år, blev av med ansvarsområden. Det skulle tystas ned, allt bara fortsatte och blev värre och värre. Den fina skola där jag själv hade varit elev förändrades, folk var rädda och nedtryckta. Jag valde själv att gå i pension i förtid för det höll på att ta livet av mig.

De allra mest flagranta brottsmisstankarna handlar dock om skolans sommarkurser, som den misstänkte mannen tog ansvaret för redan under tidigt 2000-tal. De skulle nämligen betalas kontant. Kursdeltagare fick ta sig till närmaste samhälle för att hitta en bankomat på sista kursdagen.

Trots kollegans och även många andra anställdas invändningar vidtogs dock inga åtgärder förrän 2015.

Det som till slut fick historien att rullas upp var just kontanthanteringen på sommarkurserna: en kursdeltagare begärde en skriftlig faktura för att kunna dra av kostnaden på deklarationen. Vilket fick Region Värmland att till slut börja titta närmare på hanteringen.

Den misstänktes advokat: ”Det är fullständigt hårresande”

Närmare en miljon kronor per år misstänks mannen ha kommit över bara på detta sätt.

– Jag har mått fruktansvärt dåligt, vaknar fortfarande var och varannan natt och tänker på det här. Och att det sen tar över fem år innan det händer något, det är ju ett hån mot alla oss som värnar om skolan, säger den pensionerade kollegan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusRegion VärmlandVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.